FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


12 Angry Men

Film

Dit regiedebuut van Sidney Lumet biedt een prachtige maar ook angstaanjagende kijk op het Amerikaanse rechtssysteem van midden jaren ?50. Het is dan ook een duidelijke aanklacht op het toenmalige McCarthy regime.
Twaalf juryleden komen op een snikhete nazomerdag, het kleine vergaderkamertje binnen waar ze over het oordeel van een rechtzaak moeten beslissen. Een Latijns-Amerikaanse jongen uit een getto wordt verdacht van de moord op zijn vader. De straf, als hij wordt beschuldigd, is zonder pardon de doodstraf. De zaak lijkt een inkoppertje, want de jongen heeft een zwak alibi: het is in de buurt bekend dat de jongen en zijn vader vaak ruzie hadden, hij zegt het mes dat op de plaats delict is gevonden vlak voor de moord verloren te hebben, en meerdere getuigen hebben geschreeuw gehoord. Andere getuigen zeggen dat zij de moord hebben gezien of in elk geval de jongen hebben zien wegrennen na de moord.
Elf van de twaalf juryleden zijn er vanaf het begin aan al heilig van overtuigd dat de jongen het wel gedaan zal hebben en stemmen ?schuldig?. Slechts één van de juryleden, Jurylid nr.8 (gespeeld door Henry Fonda), stemt ?onschuldig? (we komen niet te weten hoe deze man heet: juryleden mogen immers nooit hun naam kenbaar maken zolang een proces duurt, omwille van de anonimiteit en integriteit van alle betrokkenen).

In eerste instantie zegt nr.8 dit alleen om een discussie uit te lokken ? ze hebben het hier per slot wel over het leven van een jongen. Dit wordt hem uiteraard niet in dank afgenomen ? de mensen willen naar huis, weg uit dit muffe zweetkamertje, en genieten van het mooie weer.
Gaande de vergadering zien we steeds meer van de complexe persoonlijkheden van de mannen, en van hun vooroordelen, achtergronden, en interacties met elkaar. Ze gaan met elkaar in discussie, steken nog eens een sigaret op, bekijken nog eens het moordwapen, spelen scènes van de vermeende toedracht na, en tekenen schema?s om een beter beeld te krijgen van de ware toedracht. Uiteindelijk weet nog niemand precies wat er gebeurd moet zijn. Terwijl iedereen steeds meer bezweet raakt en de klok gestaag doortikt zien we hoe standpunten worden ingenomen en verlaten. Steeds duidelijker wordt dat het standpunt van Jurylid 8 toch wat overtuigender is dan eerst gedacht, en dat iedereen wellicht moet constateren dat er toch gerede twijfel bestaat over de schuld van de jongen.

Sidney Lumet bouwt in deze klassieker langzaam de spanning op, en met subliem camerawerk worden de shots steeds dichter op de acteurs genomen. Hierdoor wordt een steeds intiemer, maar ook dreigender beeld voorgeschoteld.

Het acteerwerk is onovertroffen, de meeste cast leden op het toppunt van hun kunnen. Zelden zijn we als publiek een rijkere selectie aan geroutineerde method-actors tegengekomen. Deze film staat nog altijd bekend als een van de beste ooit gemaakt.

Er bestaat een remake van '12 Angry Men' uit 1997, maar hoewel dat een degelijke film is, is het origineel van Lumet eigenlijk op alle punten beter. Als je ?m dan toch moet zien, kijk dan eerst de remake, dan valt hij wellicht beter te pruimen dan na het zien van het origineel.

Genre Drama, Mysterie
Scenario Reginald Rose
Regie Sidney Lumet
Cast Martin Balsam, John Fiedler, Lee J. Cobb, E.G. Marshall, Jack Klugman, Edward Binns, Jack Warden, Henry Fonda, Joseph Sweeney, Ed Begley, George Voskovec, Robert Webber, Rudy Bond, James Kelly, Billy Nelson, John Savoca
Speelduur 96 minuten
Land van oorsprong Verenigde Staten
Label United Artists
Releasejaar 1957
Bioscooprelease NL 17-01-2008
IMDB-score 8.9
Aantal stemmen IMDB 187062
Kijkwijzer Alle leeftijden
User-waardering 7.5
Aantal stemmen5
Verdeling van de stemmen
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.