Goede startpositie voor Thor

Nu Marvels nieuwste verschijning, Thor, ook in de VS is gelanceerd, kunnen de studiobazen langzaam de balans beginnen op te maken. Het was een lichte gok om een relatief onbekende acteur een relatief onbekend personage te laten vertolken, maar heeft het gewerkt? Het antwoord is ja. En daarmee lijkt de weg vrij voor andere projecten.

Distributiepartner Paramount verwachtte dat Thor het beter zou doen dan X-Men en Fantastic Four, twee andere Marvel-franchises die in hun openingsweekends zo'n 39 miljoen euro opbrachten, maar niet zo goed als Spider-Man of Iron Man. Deze meer populaire films deden zo'n 70 miljoen euro in hun eerste weekend. Thor heeft tot nu toe 122 miljoen euro opgebracht in het openingsweekend in de VS met daarbij nog de eerdere opbrengsten in onder andere Australië en Europa, die het totaal naar 168 miljoen brengen.

Het succes van Thor is een goed teken voor Marvel, dat nu ook minder bekende personages als Dr. Strange, Runaways of Ant Man als film kan gaan ontwikkelen. En natuurlijk versterkt dit de waarschijnlijkheid van een tweede Thor-film. Tot slot verstevigt dit het vertrouwen in het Marvel Cinematic Universe, waarvan het volgende hoofdstuk, Captain America: The First Avenger, in juli verschijnt.

Thor in vol ornaat
Chris Hemsworth als Thor