'Oprah krijgt Oscar door haar huidskleur'

Het bericht dat Oprah Winfrey een Oscar krijgt voor haar bijdrage aan de filmwereld wordt door sommigen niet goed ontvangen. Er heerst enige verontwaardiging onder aanhangers en tegenstanders van Oprah.

Oprah Winfrey wordt net als James Earl Jones en Dick Smith, tijdens de Governors Awards in november geëerd met een Oscar. Winfrey krijgt de Jean Hersholt Humanitarian Award, bedoeld voor filantropische bijdragen aan de filmindustrie, vanwege haar stichtingen en de meisjesschool die ze opzette in Zuid-Afrika.

Filmcriticus John Anderson, Variety, Newsday, the Washington Post ed, vraagt zich af wát Oprah dan bijgedragen heeft aan de filmwereld sinds haar Oscarnominatie voor haar rol in de film The Color Purple in 1986. "Zit ze in de filmindustrie dan? Het lijkt een schaamteloze poging om de kijkcijfers een boost te geven", aldus John AndersonHij denkt dat het echter weinig succes zal hebben. "De cijfers dalen gelijk wanneer ze beelden uit de films Beloved en The Color Purple laten zien." Andere critici zouden deze mening delen en roepen dan ook dat het een poging is om haar te verleiden om naar de uitreiking van de Oscars in februari en naar de Governor's Awards in november te laten komen.

Patrick Goldstein, The Los Angeles Times, meent dat de mensen die besloten om de Oscar aan Winfrey te geven, 'niet hebben nagedacht'. Voormalig filmcriticus Armond White, die op haar stemde voor twee filmawards in 1986, is zwaar verontwaardigd. "Betekent het toekennen van deze award aan Oprah dat ze even veel voor de filmindustrie heeft gedaan als andere winnaars van Jean Hersholt Award: Bob Hope, Frank Sinatra, Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Lew Wasserman, Charlton Heston?", vraagt Armond White zich retorisch af. "Of is het wederom een manier om aan hogere kijkcijfers te komen?"

White gaat zelfs nog een stapje verder en denkt dat het wel eens te maken kan hebben met de huidskleur van Oprah en James Earl Jones, die ook een donkere huidskleur heeft. Ze zouden deze Oscars krijgen om iets te doen aan de kritiek die de organisatie achter de Oscars krijgt vanwege de afwezigheid van donkere mensen onder de reguliere Oscarwinnaars. Oprah is na Quincy Jones in 1994 de tweede zwarte man of vrouw die deze award mag ontvangen. "Geeft de Academy toe aan de onzinnige klachten dat er geen zwarte acteurs zijn genomineerd dit jaar?"

"De Oscars horen te gaan over het werk dat Hollywood bewonderd, het is geen mechanisme om te zorgen voor gelijkheid op basis van rassen. Als je het op die manier bekijkt worden nog talloze andere bevolkingsgroepen uitgesloten. Ik ben bang dat die klachten een mediahype waren om de Oscars te dwingen tot politieke correctheid", aldus filmcriticus Armond White.