Nominaties Golden Globes bekend

Donderdagochtend Amerikaanse tijd zijn in het Beverly Hilton in Los Angeles de nominaties voor de 69e Golden Globes bekend gemaakt. Nominaties voor film en televisie gingen naar oude rotten uit de filmwereld en nieuw vlees op televisie, met vermeldingen voor geprezen premium tv-series (Game of Thrones, Boardwalk Empire, Homeland) en populaire mainstream sitcoms (New Girl, 30 Rock, Parks & Recreation).

Televisie
In de categorie beste vrouwelijke bijrol in een miniserie of tv-film zijn genomineerd Jessica Lange (voor American Horror Story), Kelly Macdonald (Boardwalk Empire), Maggie Smith (Downton Abbey), Sofia Vergara en Evan Rachel Wood (Mildred Pierce). Beste actrice voor deze categorie heeft Romola Garai, Emily Watson, Elizabeth McGovern en Kate Winslet op de nominatielijst. Beste acteur voor miniserie of tv-film zal Hugh Bonneville, Idris Elba, William Hurt, Bill Nye of Dominic West worden, terwijl de beste mannelijke bijrol nominaties uitdeelde aan Peter Dinklage, Paul Giamatti, Guy Pearce, Tim Robbins en Eric Stonestreet

De nominaties voor beste actrice in een tv-dramaserie zijn uitgedeeld aan Julianna Margulies (The Good Wife), Claire Danes (Homeland), Mireille Enos (The Killing), Madeleine Stowe (Revenge) and Callie Thorne (Necessary Roughness). De mannelijke variant van deze prijs zal worden uitgereikt aan Bryan Cranston, Kelsey Grammer, Jeremy Irons, Damian Lewis of Steve Buscemi.

In de afdeling comedy zijn er nominaties uitgedeeld aan New Girl, Modern Family, Enlightened, Glee en Episodes voor beste tv-comedy. Acteursnominaties binnen deze categorie zijn Laura Dern (Enlightened), Zooey Deschanel (New Girl), Tina Fey (30 Rock), Laura Linney (The Big C) and Amy Poehler (Parks and Recreation) bij de dames en Alec Baldwin (30 Rock), David Duchovny (Californication), Johnny Galecki (The Big Bang Theory), Thomas Jane (Hung) and Matt LeBlanc (Episodes) bij de heren.

Woody Harrelson, Sofia Vergara, Gerard Butler en Rashida Jones, nominaties Golden...
Woody Harrelson, Sofia Vergara, Gerard Butler en Rashida Jones

Film
Brad Pitt, George Clooney en Leonardo DiCaprio zijn alle drie genomineerd voor een Golden Globe voor beste filmacteur. Pitt werd genomineerd voor zijn honkbaldrama Moneyball, DiCaprio voor zijn rol als FBI-baas J. Edgar Hoover in J. Edgar, en Clooney voor het gezinsdrama in Hawaï The Descendants. Woensdag werden de drie al voor dezelfde rollen genomineerd voor de prijzen van de Amerikaanse acteursvakbond Screen Actors Guild.

Clooney werd ook genomineerd voor beste regisseur voor zijn politieke drama The Ides of March. In die categorie werden ook Woody Allen voor Midnight in Paris, Martin Scorsese voor zijn 3D-familiefilm Hugo en Michel Hazanavicius voor de stomme zwart-witfilm The Artist. Deze laatstgenoemde is met zes nominaties de grootste kanshebber van dit jaar.

In de categorie beste scenario was Clooney wederom genomineerd voor The Ides of March, Allen voor Midnight in Paris, Hazanavicius voor The Artist en Aaron Sorkin voor Moneyball. Ook The Descendants dingt mee in deze categorie, voor in totaal vijf nominaties.

Voor de actrices in een hoofdrol viel de eer te beurt aan Glenn Close voor Albert Knobbs, Rooney Mara voor The Girl With the Dragon Tattoo, Meryl Streep met The Iron Lady, Tilda Swinton voor We Need to Talk About Kevin en Viola Davis voor The Help.

Hiermee staat The Help met vijf nominaties op een gedeelde tweede plaats met The Descendants. De film over zwarte nanny's in de jaren zestig in de Verenigde Staten werd ook genomineerd voor beste lied met The Living Proof van Mary J. Blige en maar liefst tweemaal in de categorie beste actrice in een bijrol, met Jessica Chastain en Olivia Spencer.

De Golden Globes wijken af van de meeste filmprijzen omdat er twee categorieën zijn voor films, een voor drama en een voor musical/comedy. Voor actrices in een hoofdrol in een musical of komedie zijn Charlize Theron voor Young Adult, Kirsten Wiig voor Bridesmaids en Michelle Williams voor My Week With Marilyn genomineerd. Jodie Foster en Kate Winslet dingen beiden mee voor hun rol in Roman Polanki's Carnage.

Voor beste niet-Engelstalige film is Angelina Jolie genomineerd voor haar regiedebuut In the Land of Blood and Honey over de oorlog in Bosnië. Ook de Belgische productie Le Gamin au Vélo, het Iraanse A Separation en het Spaanse Le Piel Que Habito met Antonio Banderas zijn genomineerd.

In de categorie beste film zijn The Descendants, The Help, The Ides of March en Moneyball genomineerd. Het drama War Horse van Steven Spielberg, over een jongen en zijn paard tijdens de Eerste Wereldoorlog, rondt deze categorie af.

Winnaars in de filmcategorieën van de Globes waren doorgaans altijd een belangrijke graadmeter voor winnaars van de Oscars. De afgelopen zeven jaar bleek echter slechts één Golden Globe voor beste film ook goed voor een Oscar in die categorie, Slumdog Millionaire in 2009.


Bekendmaking van de nominaties

De nominaties zijn bekend gemaakt door Sofia Vergara, Woody Harrelson, Rashida Jones en Gerard Butler, samen met Aida Takla-O'Reilly van de Hollywood Foreign Press Association, de organisatie achter de Golden Globes. De ceremonie vindt plaats op 15 januari in Beverly Hills. Net als afgelopen jaar is Ricky Gervais de gastheer van de avond. Morgan Freeman zal die avond de Cecille B. DeMille Award ontvangen voor zijn bijzondere bijdrage aan de wereld van de entertainment.

De nominaties zijn nog zo vers dat de organisatie deze nog niet officieel heeft gepubliceerd, maar op de site van de HFPA wordt op moment van publiceren van dit bericht het overzicht bijgewerkt.