Leonardo DiCaprio: Hoover droeg geen vrouwenkleren

Ondanks alle geruchten droeg J. Edgar Hoover volgens Leonardo DiCaprio geen vrouwenkleren. "Dat was gewoon een gerucht van iemand die Hoover zwart wilde maken", zegt de 37-jarige acteur, die de voormalige FBI-baas speelt in J. Edgar, tegen de Britse boulevardkrant Daily Mirror.

"Mensen denken nog steeds dat J. Edgar Hoover zich als vrouw verkleedde, maar dat is volkomen belachelijk", zegt DiCaprio, die voor zijn rol uitvoerig onderzoek heeft gedaan. "Die zou zich nooit van zijn leven in een jurk en met lippenstift in het openbaar vertonen."

Over Hoover, die in 1935 de FBI oprichtte en tot zijn dood in 1972 directeur bleef, gaan al jaren allerlei geruchten. Zo zou hij een homoseksuele relatie hebben gehad met zijn onderdirecteur Clyde Tolsen, in de film gespeeld door Armie Hammer.

Omdat Hoover zelf nietsontziend was in het zwartmaken en vervolgen van al zijn politieke tegenstanders, waren anderen ook naarstig op zoek naar aantijgingen over de FBI-baas. De stap van homoseksualiteit naar travestie werd al snel gemaakt.

"Dat verhaal over die vrouwenkleren kwam van een vrouw van wie de echtgenoot door Hoover in de bak was gegooid en die hem terug wilde pakken", legt DiCaprio uit. "Hij wist van die geruchten, die hem gedurende zijn hele carrière hebben achtervolgd."

De FBI heeft de verhalen omtrent Hoovers vermeende homoseksualiteit en travestie altijd met klem ontkend. De Amerikaanse krant Washington Post publiceerde in november een artikel waarin vooraanstaande historici ook hun twijfels uitten.

Hoover ging weliswaar meermalen met Tolson op reis, en de twee maakten lieve vakantiekiekjes van elkaar, sliepen in naast elkaar gelegen hotelkamers en gingen regelmatig samen uit eten, maar er is geen bewijs van seks tussen de twee mannen, zo zeggen de historici.

Regisseur Clint Eastwood gaf al lang voordat de film uitkwam aan niet teveel stil te willen staan bij de geruchten. Wel is in zijn film een scène te zien waarin een rouwende Hoover vlak na de dood van zijn moeder haar ketting omdoet en jurk aantrekt.

J. Edgar draait momenteel in vele Nederlandse bioscopen.


Leonardo DiCaprio: Hoover droeg geen vrouwenkleren (Foto: Novum)