FOK!filmtips van de dag: Night Watch (Nochnoy Dozor)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vandaag is er weer een gevarieerd aanbod van films op de televisie. Zo kunnen we kiezen uit slechte films, ontzettend slechte films en een paar pareltjes. Het filmaanbod begint vandaag om 15.30 uur op Nederland 3 met de Jan Terlouw verfilming Briefgeheim. Een 11-jarig meisje ontdekt dat haar buurman de leider van een criminele organisatie is. Een jeugdfilm die niet echt weet te boeien. Wordt nog enigszins gered door de aanwezigheid van Daan Schuurmans in de cast.

Briefgeheim

Om 20.30 uur kunnen we kiezen uit een drietal films. Zo is op dat tijdstip op RTL7 de fantasyfilm In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale te zien. Zonder enige twijfel de slechtste film met Jason Statham in de hoofdrol. Het was niet voor niks dat de film twee jaren stof mocht happen op een donker plekje in de montageruimte alvorens uit te worden gebracht. Het bewijs dat een film met een sterke cast (Ray Liotta, Ron Perlman, Burt Reynolds en John Rhys-Davies) en een laag budget ontzettende pulp op kan leveren.

In The Name Of The King

Op RTL5 is om 20.30 uur de flauwe komedie Mama's Boy te zien. Jeffrey Mannus (Jon Heder) is een 29-jarige sukkel die nog steeds bij zijn moeder (Diane Keaton) woont. Moeder wordt echter verliefd op Mert Rosenbloom (Jeff Daniels) die bij hun in komt wonen. En daar is zoon Jeffrey niet blij mee. Draak van een film met een acteerrol voor Dr. Phil. Nog een reden om deze film over te slaan lijkt mij. Voor degenen die de film wel kunnen waarderen wordt om 22.25 uur de eveneens flauwe komische film Grandma's Boy op dezelfde zender vertoond. 

Night Watch 02

Voor de FOK!filmtip van vandaag moeten we om 22.50 uur op RTL7 zijn. Nochnoy Dozor (2004) oftewel Night Watch is een indrukwekkende fantasyfilm van Russische makelij. In de film van Timur Bekmambetov zien we hoe magische wezens in Moskou elkaar in een epische strijd tegenkomen. Aan de éne kant zien we een leger van lichtmagiërs tegenover een leger van nachtwezens zoals vampieren en heksen. De film was het eerste deel van een trilogie waar tot nu toe helaas twee delen verschenen. De opvolger Dnevnoy dozor (Day Watch) is de meest succesvolle film tot nu toe in de geschiedenis van de Russische cinema. In Rusland brak de film in het jaar van uitkomen de kijkersrecords van Spiderman 2 en Lord Of The Rings 3! Een heerlijke naargeestige donkere film met prachtige effecten en een sterk verhaal. Absolute aanrader.

Night Watch 01

Liefhebbers van jankfilms kunnen om 00.25 uur op Nederland 2 naar de dramafilm The Song of Lunch kijken. Alan Rickman en Emma Thompson komen elkaar tegen in hun favoriete restaurantje in Soho. Onder het genot van een lunch en nog meer alcohol haalt het tweetal herinneringen op aan hun relatie en waarom deze op de klippen liep. Middelmatige tv-film van Niall MacCormick. Voor de nachtbrakers is er tenslotte dan nog om 01.10 uur op BBC1 de thriller In Her Defense te zien met onder meer Marlee Matlin, Michael Dudikoff en Jane Barry, maar de film is van een dergelijk niveau dat ik daar niet voor op zou blijven.

The Song Of Lunch

Veel filmkijkplezier.