Scorsese eist nominatie filmprijs voor hond

Martin Scorsese voert succesvol campagne om dobermann Blackie op de nominatielijst van de Golden Collar Awards te krijgen. De organisatie van de hondenprijzen, de Amerikaanse website Dog News Daily, bleek gevoelig voor het pleidooi om Blackie te nomineren voor zijn rol in Scorseses avonturenfilm Hugo.

Scorsese was zwaar teleurgesteld dat Blackie niet werd genomineerd voor de filmprijs, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt. De regisseur schreef zondag een open brief in de Amerikaanse krant Los Angeles Times waarin hij eiste dat de hond alsnog genomineerd zou worden.

Scorsese hoorde over de prijs op een ochtend toen hij de tv aanzette. "Ik wachtte tevergeefs tot de naam van Blackie genoemd zou worden, maar kreeg alleen een hoop bombarie over een jack russell met de naam Uggie", schrijft Scorsese, doelend op het hondje uit de stomme film The Aritst.

De avonturenfilm Hugo maakt dit jaar kans op elf Oscars, waaronder voor beste regisseur en beste film. Dat succes maakt het hondenleed van Scorsese niet kleiner. "Laat ik eerlijk zijn. Jack russells zijn klein en schattig, terwijl een dobermann enorm is, maar knap."

Scorsese wijst op de lastige en gemene rol die de hond moest spelen. "Ik ben trots op Blackie, die alles heeft gegeven en het risico durfde te nemen gehaat te worden door het publiek," gaat de 69-jarige regisseur verder. "De badscène alleen blinkt uit in het kleine spel, met Blackies prachtige gezicht geaccentueerd door de 3D-projectie."

De organisatie van de hondenprijzen wil Blackie best nomineren voor zijn rol in Hugo. De hond wordt genomineerd als vijfhonderd mensen op Facebook daarom vragen. De Golden Collar Awards voor viervoeters worden op 13 februari uitgereikt.


Scorsese eist nominatie filmprijs voor hond (Foto: Novum)