Dode bij feest gebaseerd op tienerfilm Project X

Bij een uit de hand gelopen feest in de Amerikaanse stad Houston is een tiener om het leven gekomen. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ABC News. De jongen werd woensdagochtend beschoten en overleed later in het ziekenhuis. Het feestje was geïnspireerd door de film Project X, waarin drie tieners een gigantisch feest geven in de hoop populair te worden.

Het feestje werd aangekondigd via social media en binnen korte tijd meldden honderden gasten zich. De politie kwam rond middernacht bij het huis waar het feest werd gegeven om de boel een halt toe te roepen. Buren hadden geklaagd. De feestgangers waren toen al verspreid over de straten waar opstootjes plaatsvonden.

Volgens een buurman brak de hel dertig minuten later los en werden schoten gelost. "Kinderen renden over straat, maar de parkeerplaatsen waren vol, dus niemand kon weg," vertelt hij. "Ruzies ontstonden en ze begonnen op elkaar te schieten."

Politieagent Mark Stephens was aanwezig en vroeg de jongeren naar de toedracht van het feest. Zij gaven Project X aan als reden. "Als je naar de film kijkt, en wat er is gebeurd, zijn er griezelig veel parallellen", vertelt de agent. "Ze deden alles na wat er in de film gebeurde." In de film kent het feestje van de drie hoofdpersonen geen grenzen en is alles geoorloofd.

Het is niet het eerste Project X-feestje dat uit de hand liep. Twee tieners uit Canada wilden vorige week een feest geven en plaatsten een tweet met '#projectKris'. Het bericht werd maar liefst negenhonderdduizend keer geretweet, waarna de politie ingreep. In Florida werd deze week een tiener gearresteerd die in twee huizen had ingebroken om een Project X-feestje te geven.

De film draait sinds begin maart in de bioscoop, zowel in de Verenigde Staten als in Nederland. Bij de première wilde regisseur Nima Nourizadeh niet reageren op de vraag of de film niet leidt tot 'copycats'. "Het is een film voor 18 jaar en ouder. Het hangt van de persoon af of iemand de film als inspiratie gebruikt."