VN-rapporteur bij 18e editie Movies That Matter Festival

De Ugandese advocate Margaret Sekaggya is dit jaar eregast op het Movies That Matter Festival in Den Haag, dat plaatsvindt van 22 tot en met 28 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui. De VN-rapporteur voor mensenrechtenverdedigers is te gast bij een aantal filmvertoningen en debatten en geeft een masterclass over haar werkzaamheden.

Het festival met films en documentaires die 'ertoe doen', biedt naast films en debatten ook muziekoptredens en foto-exposities. Daarnaast zijn er speciale themaprogramma's over bijvoorbeeld recht en gerechtigheid (Rule of Law) en over mensenrechtenactivisten (A Matter of Act).

Op het festival beleven vijf films hun wereldpremière, waaronder Refugees: Who Needs Them? van Miles Roston over de aankomst in Nederland van een groep vluchtelingen uit Libië, Ethiopië, China en Bhutan.

Verder wordt onder meer Justice for Sale vertoond, het afsluitende deel van de Congotrilogie van de regisserende zussen Ilse en Femke van Velzen. Ook is Peace vs. Justice te zien van de Nederlandse regisseuse Klaartje Quirijns. Zij deed onderzoek naar de rol van het Internationaal Strafhof in het proces tegen de Ugandese rebellenleider Joseph Kony.

Openingsfilm is de docu Special Flight van regisseur Fernand Melgar over asielzoekers die vastzitten in Zwitserland.

18e editie Movies That Matter Festival
18e editie Movies That Matter Festival (Foto: ANP)