Plan C grootste kanshebber Gouden Kalveren

De Nederlandse misdaadkomedie Plan C is de grootste kanshebber op een of meer Gouden Kalveren. Dat werd woensdagavond duidelijk op het Nederlands Film Festival in Utrecht. De film werd in zeven categorieën genomineerd, waaronder beste film.

In die categorie vormen Het Meisje en de Dood met vier nominaties en The Domino Effect met drie de concurrentie voor de meest prestigieuze categorie van de grootste Nederlandse filmprijzen.

Plan C werd verder genomineerd voor beste muziek, montage en mannelijke bijrol, alsook scenario en regie, beide op conto van Max Porcelijn. Ook de mannelijke hoofdrol van Ruben van der Meer kan een Gouden Kalf opleveren. Het hoge aantal nominaties is mede opmerkelijk omdat de film een budget had van slechts 450 duizend euro. Vorige maand won de film al de prijs voor beste scenario op het Fantastic Fest in Austin in Texas.

Een andere grote kanshebber is De Heineken Ontvoering. Het misdaaddrama volgt met zes nominaties voor geluid, muziek, montage, design, de vrouwelijke bijrol en de mannelijke hoofdrol van Reinout Scholten van Aschat.

Saillant detail is dat Jelka van Houten is genomineerd voor haar hoofdrol in Jackie, maar haar zus Carice, ook in een hoofdrol als nota bene haar tweelingzus, niet. Carice van Houten werd sinds 1999 al zesmaal genomineerd voor een Kalf en wist er maar liefst vijf te verzilveren.

De Gouden Kalveren worden vrijdagavond uitgereikt in de Stadsschouwburg in Utrecht tijdens het Gala van de Nederlandse film. De presentatie is in handen van Doutzen Kroes en Jandino Asporaat. De uitreiking is vanaf 20.30 uur live te zien op Nederland 1.


Plan C grootste kanshebber Gouden Kalveren (Foto: Novum)