Jan Smit gaat uit van vernietigende recensies

Jan Smit houdt er rekening mee dat niet alle kritieken over zijn acteerprestaties positief zullen zijn. "Mijn instelling is: uitgaan van volledige vernietiging, dan kan het achteraf altijd nog meevallen", legt de Volendammer donderdag uit in het AD.

Het Bombardement, waarin Smit zijn acteerdebuut maakt, gaat dinsdag in première. "Ik hoef als beginner heus geen stempel topacteur", vertelt de 26-jarige zanger. "Belangrijker voor mij is dat ik geloofwaardig overkom in de film. Persoonlijk denk ik dat ik een stabiele en energieke rol heb neergezet."

Smit weet al uit welke hoek hij de vernietigende kritiek kan verwachten. "Kranten als Trouw, Volkskrant en NRC hebben mij m'n hele carrière nooit voor vol aangezien, terwijl ik van alle Nederlandse artiesten inmiddels wel de meeste nummer 1-hits op mijn naam heb staan. Ondanks dat word ik door de 'elite' nog altijd genegeerd."

De Volendammer zegt het geen punt te vinden dat sommige media hem links laten liggen. "Ik krijg namelijk geen klotegevoel van matige, slechte of geen beoordelingen. Integendeel, ik ken mijn successen."

Ook maalt Smit niet om negatieve reacties van recensenten. "Als er straks honderdduizenden naar de bioscopen gaan, doen negatieve kritieken er niet meer toe. Ik heb liever dat mensen door de film zelf worden gegrepen dan door de bevooroordeelde mening van iemand die mij toch niet ziet staan."