Eerste Hobbit-film haalt miljard dollar binnen

De film The Hobbit: An Unexpected Journey heeft in bioscopen wereldwijd meer dan een miljard dollar opgeleverd. Het epos van regisseur Peter Jackson is volgens The Hollywood Reporter een van de vijftien films die de magische grens is gepasseerd.

Het is de tweede keer dat de Nieuw-Zeelandse regisseur verantwoordelijk is voor een dergelijk kassucces, meldt het filmvakblad. Eerder lukte Jackson dat met The Lord of the Rings: Return of the King, die uiteindelijk 1,1 miljard dollar, omgerekend zo'n 860 miljoen euro, opleverde.

De eerste film in de Hobbit-trilogie is doet het ook goed in China. In tien dagen tijd heeft de 3D-film daar 37,3 miljoen dollar, zo'n 28,7 miljoen euro, opgeleverd. Na de Verenigde Staten bracht de film het meeste op in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Australië en Rusland.

Het tweede deel van de trilogie, The Hobbit: The Desolation of Smaug, komt in december uit. Het sluitstuk van de reeks is onlangs uitgesteld van juli 2014 naar december van dat jaar. De Hobbit-trilogie is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Britse schrijver J.R.R. Tolkien.


Eerste Hobbit-film haalt miljard dollar binnen (Foto: Novum)