Groei video-on-demand remt dvd-verkoop

Speelfilms en televisieseries op dvd hebben vorig jaar 21,3 procent minder omzet opgeleverd dan in 2011. De omzet daalde van 227,4 naar 179 miljoen euro. Oorzaak is de sterke groei van video-on-demand bij aanbieders als KPN, Ziggo en UPC. Dat heeft branchevereniging van de entertainmentindustrie NVPI woensdag gemeld.

Het aantal gebruikers en de frequentie van video-on-demand groeide vorig jaar sterk. De omzet nam toe met bijna 36 procent tot 72 miljoen euro. Het gaat dan om televisieseries en speelfilms die via de tv-box worden gekocht, maar ook om producten als Pathé Thuis, waarbij recente films thuis kunnen worden bekeken via internet.

De verwachting van NVPI is dat de groei van video on demand zal doorzetten naarmate meer consumenten weten dat nieuwe films en series direct op deze manier verkrijgbaar zijn. Ook zou de komst van internetdiensten als Netflix het gebruik kunnen doen stijgen, zoals bij Spotify het geval was voor muziek.

Een andere oorzaak voor de omzetdaling is volgens de NVPI de afname van het aantal fysieke verkooppunten voor dvd's en blu-ray. Consumenten zouden het product minder vaak tegenkomen en als dat gebeurt is de keuze minder groot dan voorheen.

Blu-ray deed het vorig jaar wel beter dan de dvd. Zowel de omzet als de verkochte aantallen groeiden. Het omzetaandeel ligt echter nog maar op dertien procent. Voor dvd's is dat nog altijd 62 procent en voor video-on-demand 25 procent.