Kees Prins verfilmt Buurman en Buurman

Kees Prins werkt aan een verfilming van de tv-serie Buurman en Buurman. De Jiskefet-acteur spreekt al jaren de stem in van Buurman Pat uit de stop-motionanimatie en werkt nu met Patrick Stoof aan een filmscenario. Dat maakte producent Lemming Film dinsdag bekend.

In de kinderfilm gaan Pat en zijn buurman Mat op reis. Onderweg gaat niet alles van een leien dakje. Ook in de tv-serie maken de vrienden dankzij hun klungelige karakters veel mee. De stem van Mat wordt net als in de tv-serie ingesproken door Siem van Leeuwen.

De kinderserie begon in 1976 in Tsjechië. De afgelopen jaren zijn acht nieuwe afleveringen gemaakt, die eind juni bij de VPRO worden uitgezonden. De Nederlandse film komt tot stand in samenwerking met dezelfde makers als de serie en zal in de studio in Tsjechië worden opgenomen. Wie de film gaat regisseren, is nog niet bekend.

"Wij zijn buitengewoon trots dat we de internationale rechten hebben verworven om de speelfilm te maken over deze eigenzinnige buurmannen", aldus producent Derk-Jan Warrink in een persverklaring.

De serie wordt in ruim twintig talen gemaakt. Lemming Film heeft als producent de internationale rechten van de film en zal deze ook in het buitenland proberen te slijten. De film van Kees Prins moet in 2015 in de Nederlandse bioscopen draaien.


Kees Prins maakt Buurman en Buurman-film (Foto: Novum)