Cameron: Hollywood gebruikt 3D verkeerd

Hij is zelf niet vies van wat 3D. Toch vindt James Cameron dat de techniek vaak verkeerd wordt ingezet. De filmmaker, bekend van het driedimensionale Avatar, neemt geen blad voor de mond tijdens een tweespraak met collega-regisseur Alfonso Cuarón.

Zo moeten Man Of Steel en Iron Man het ontgelden: 3D is volgens Cameron veel te vaak overbodig in een film. "Bij een budget van 150 miljoen dollar voor visuele effecten zal de film sowieso al spectaculair zijn."

Een wezenlijk verschil is echter of een film in 3D wordt geschoten, of dat de techniek naderhand wordt toegepast. Eerdergenoemde films behoren tot de tweede categorie, een grote fout wat betreft Cameron. Dit zou echter wel de ware intentie van het trucje laten zien, namelijk het binnenhalen van meer geld. 3D is dan dus vooral ten gunste van de filmstudio en niet zozeer voor de filmmaker.

Dat een film in 3D in de bioscoop verschijnt lijkt de laatste tijd meer regel dan uitzondering. Grote namen als Christopher Nolan hebben het format echter geweigerd, wat ze bepaald geen windeieren heeft gelegd. Omdat niet iedere regisseur in de positie verkeert om dit te doen lijkt echter de overdaad aan films-met-een-brilletje helaas nog niet ten einde.