Batman in Man of Steel-sequel

Het vervolg op Man of Steel, Zack Snyder's reboot van de Superman-franchise, verschijnt in 2015 en zal naast Superman ook Batman tonen. Dat maakten Snyder en Superman-acteur Henry Cavill dit weekend bekend op San Diego Comic-Con.

Het nieuws kwam als een toegift tijdens het panel van Warner Brothers dat voor 6.500 man een reeks aankomende films van Warner Brothers en Legendary Pictures toelichtte. Snyder bracht het nieuws door te melden dat "het officieel is" dat Man of Steel een vervolg krijgt en dat "er een specifiek deel van de film is dat ik wel al kan melden". Hij vervolgde door acteur Harry Lennix, die generaal Swanwick speelt in Man of Steel, uit te nodigen op het podium en hem iets voor te laten lezen.

"Ik wil dat je dit onthoudt, Clark. In de jaren die nog komen, in je meest persoonlijke momenten, ik wil dat je je mijn hand op jouw keel herinnert. Ik wil dat je onthoudt wie jou heeft verslagen." De quote is een passage uit Frank Miller's The Dark Knight Returns en de tekst is van niemand minder dan Batman.

Superman/Batman mockup logo (SDCC)
Superman/Batman mockup logo

Direct erna verscheen een combinatie van het Superman-shield en het Bat-symbool op het scherm, waarna het panel eindigde. Warner Brothers bracht later op de dag een persbericht uit waarin werd bevestigd dat het vervolg op Man of Steel in 2015 uitkomt, een film met zowel Superman als Batman is en wordt geregisseerd door Zack Snyder naar een scenario van David S. Goyer, die medeverantwoordelijk was voor de Dark Knight-scenario's en ook Man of Steel schreef. Snyder en Goyer schrijven samen het verhaal voor de film voordat Goyer er een scenario van maakt. De rol van Batman moet nog gecast worden.

Het nieuws van de Superman/Batman film volgt op een succesvolle release van Man of Steel, die tot op heden 480 miljoen euro heeft opgebracht. In de weken na de release kwamen geruchten naar buiten dat Warner Brothers heel snel een vervolg wilde en deze nog vóór een Justice League-film wilde plaatsen, die oorspronkelijk met potlood op de kalender stond voor 2015.

De toevoeging van Batman aan de cast van het vervolg lijkt erop te duiden dat Warner Bros inmiddels een plan heeft bedacht voor de groepsfilm die de tegenhanger moet zijn van Marvels The Avengers, waarvan het vervolg, Avengers: Age of Ultron, ook in 2015 uitkomt. Door Batman eerst aan Superman's verhaal toe te voegen bestaat de mogelijkheid de introductie van de helden geleidelijk te doen. In plaats van door, zoals Marvel heeft gedaan, eerst elke grote naam een eigen film te geven, kan steeds, per film, een nieuwe held worden toegevoegd aan de lijst.

De film wordt geproduceerd door, naast Zack en Deborah Snyder, ook Christopher Nolan en Emma Thomas, die samen als producers actief waren voor de laatste drie Batman-films. Thomas benadrukte in Warners persverklaring dat die trilogie nog steeds als compleet wordt beschouwd en deze film een nieuwe richting zal zijn voor het personage van Bruce Wayne.