FOK!filmblik: Hero of Babylon (1963)

Het is alweer een halve eeuw geleden dat de historische avonturenfilm L'eroe di Babilonia voor het eerst in de bioscopen verscheen. De film speelt zich af in de stad Babylon waar de nieuwe Koning Balthazar (Piero Lulli) op wrede wijze zijn volk onderdrukt. Onder zijn schrikbewind worden slavinnen en krijgsgevangenen aan de goden geofferd en het duurt dan ook niet lang voordat het volk begint te morren en de eerste protesten ontstaan. Een groepje revolutionairen besluit om de verbannen kroonprins Nippur (Gordon Scott) terug te halen uit Perzië, om een opstand tegen de tiran te leiden en om de orde en rechtvaardigheid in Babylon te herstellen.

Hero of Babylon 01

Slave girls sacrificed at the whim of a ruthless king!

Hero of Babylon 02

Aan het begin van de zestiger jaren waren films met mythische helden enorm populair. Vooral in Italië kwamen de films als paddestoelen uit de grond en zo ook deze avonturenfilm van de Italiaanse regisseur Siro Marcellini. In het door Gian Paolo Callegari, Siro Marcellini en Albert Valentin geschreven verhaal zien we Amerikaanse bodybuilder en acteur Gordon Scott in een bijzondere rol. In L'eroe di Babilonia zien we de uit Portland afkomstige spierbundel in de rol van kroonprins Nippur, wiens taak het is om het land te bevrijden van zijn wrede overheerser. Scott, die ook naam maakte met zijn rol van Tarzan in een zestal Tarzan-films, was namelijk in deze rolprent eenmalig te aanschouwen met borsthaar!

Hero of Babylon 03

L'eroe di Babilonia oftewel Hero of Babylon verscheen ook onder de titels Goliath, King of Slaves, El Sacrificio de las Esclavas (Spanje), Die Sklavinnen von Damaskus en The Beast of Babylon Against the Son of Hercules. De film was in de zestiger jaren op de Amerikaanse televisie te zien in de reeks The Sons of Hercules, een veertiental Italiaanse films uit het zogenaamde sword and sandal-genre, waarbij elke film in twee delen werd vertoond. Zo konden de Amerikanen ook genieten van films zoals Ursus, Maciste vs the Monsters, Goliath and the Rebel Slave (eveneens met Gordon Scott), Maciste, Gladiator of Sparta en Anthar the Invincible. De enige overeenkomst die deze films hadden was de hoofdrol voor een mannelijke held die te vergelijken was met Hercules.

Hero of Babylon 04

Gordon Scott, die in het normale leven Gordon Merrill Werschkul heette, overleed op 30 april 2007 op 80-jarige leeftijd.