Pirate Bay-blokkade faalt hard

Nederlanders downloaden meer films en series via The Pirate Bay. Het downloaden van muziek is echter stabiel gebleven ten opzichte van onderzoek uit mei 2012. Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam in een donderdag gepubliceerd onderzoek. Ze blijven bij hun conclusie uit eerder onderzoek dat het blokkeren van de in Nederland illegaal verklaarde downloadsite geen zin heeft gehad.

De toename aantal gedownloade films en series komt volgens onderzoeker Jeroen Poort doordat er weinig online filmdiensten zijn. "Dat de illegale afname van muziek is afgenomen komt waarschijnlijk door diensten als Spotify en iTunes. Bij videodiensten heb je dat nu nog niet", aldus Poort, die wel denkt dat door de komst van online filmverhuurder Netflix in september de toename van filmdownloads kan afnemen.

Voor online burgerrechtenorganisatie Bits for Freedom komt de conclusie van het onderzoek niet als verrassing. "Het resultaat van het onderzoek is in lijn met wat wij al jaren zeggen, namelijk dat het ineffectief is om alleen de site van The Pirate Bay te blokkeren", aldus een woordvoerder. "Mensen gebruiken speciale omwegen om toch bij de site te komen."

'Auteursrechtenbeschermer' stichting Brein vindt de conclusie van het onderzoek dat de blokkade geen zin heeft uiteraard 'discutabel'. Volgens directeur Tim Kuik, die in zijn eentje meer verstand van zaken denkt te hebben dan een onderzoeksafdeling van een Universtiteit, heeft het blokkeren van The Pirate Bay wel degelijk effect. Wij van wc-eend. "Uit ons eigen onderzoek blijkt dat de blokkering goed werkt, omdat wij zien dat het Nederlandse bezoek aan The Pirate Bay inclusief de omwegen met tachtig procent is gedaald." Waarop Kuikentje dat baseert is onduidelijk. Veel mensen maken gebruik van proxy's die in veel gevallen een buitenlands ip-adres zullen doorgeven en derhalve niet herleidbaar zijn naar Nederlandse gebruikers.

Als het aan censuurtoppertje Kuik ligt volgt binnenkort een Nederlandse blokkade voor andere internationale downloadsites. "We zien dat illegale downloaders hun heil ergens anders zoeken nu ze niet meer op The Pirate Bay terechtkunnen. Gezien het succes van de blokkering van The Pirate Bay ligt het wel voor de hand dat we ook andere sites willen blokkeren." Welke downloadsites mogelijk achter een zinloos, vrijheidsbeperkend slot zouden moeten worden gezet wil Kuik niet zeggen. Ook gebruikt Tim onjuiste, misleidende termen, omdat het downloaden van films, series en muziek in Nederland niet verboden is en iedereen zelfs standaard een heffing betaalt op onder meer harddisks en USB-geheugen om het downloaden te compenseren.

Update 18:23:
Bericht aangevuld met relevante informatie en steekwoorden