FOK!filmblik: Lee Marvin (1924 - 1987)

Het is vandaag op de kop af 26 jaar geleden dat de sympathieke Amerikaanse acteur Lee Marvin overleed. De acteur, die in meer dan dertig jaar in de meest uiteenlopende films te zien was, was vooral populair bij liefhebbers van de betere westerns, misdaad en oorlogsfilms.

Lee Marvin werd geboren op 19 februari 1924 in New York City. De jonge Marvin groeide op in Florida en sloot zich aan het begin van de Tweede Wereldoorlog aan bij het United States Marine Corps. Bij de slag om Saipan raakte Marvin gewond en mocht terug naar huis met een Purple Star als onderscheiding voor verleende diensten. Marvin werkte nog een blauwe maandag als loodgieters assistent, maar vertrok al snel naar New York om aan de gang te gaan als acteur.

In 1951 maakt Marvin zijn debuut als acteur met een rolletje in de film You're In The Navy Now. Het daaropvolgende jaar heeft Marvin zijn eerste hoofdrol te pakken in de oorlogsfilm Eight Iron Men van Edward Dmytryk. In de film, gebaseerd op het toneelstuk A Sound of Hunting van Harry Brown, draait het om een groep Amerikaanse soldaten die zich in een gebombardeerd huis aan de Italiaanse frontlinie bevinden. Als één van de mannen omsingeld blijkt te zijn door de vijand, ontstaat er onrust in de groep. Marvin speelde in de film de rol van Sergeant Joe Mooney.

Vanaf 1953 was Marvin regelmatig op het witte doek te zien in klassieke gangsterfilms zoals The Big Heat (1953), The Wild One (1953) en Bad Day at Black Rock (1954). Dat de acteur ook prima helden kon spelen zagen we vervolgens in de succesvolle tv-serie M Squad, waarin Marvin de rol van Detective Lt. Frank Ballinger had. In 1961 keerde de acteur weer terug naar het witte doek met de epische western The Comancheros met John Wayne. Marvin en Wayne zouden vervolgens ook te zien zijn in The Man Who Shot Liberty Valance (1962) en Donovan's Reef (1963), welke beide werden geregisseerd door western grootmeester John Ford. Ook was Marvin in 1964 te zien in The Killers van Don Siegel.

Lee Marvin zou in 1965 als enige acteur in de geschiedenis van Hollywood een Oscar winnen voor een dubbele rol in de komische western Cat Ballou. Ook Nicolas Cage (Adaptation. (2002) José Ferrer (Moulin Rouge (1952) en Peter Sellers (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964) werden voor een meervoudige rol genomineerd, maar Marvin was de enige die deze nominatie ook wist te verzilveren. Met zijn rol in de spetterende oorlogsfilm The Dirty Dozen zou Marvin in 1967 internationaal doorbreken. The Dirty Dozen werd zelfs een van de succesvolste film van dat jaar.

Na een rol in de westernmusical Paint Your Wagon met Clint Eastwood, waarvoor de acteur zelfs een gouden plaat ontving, kreeg Marvin in 1970 de rol van Patton aangeboden in de gelijknamige film, maar wees deze af. In de jaren zeventig en tachtig was de acteur nog te zien in films zoals Monte Walsh (1970), Pocket Money (1972), Emperor of the North Pole (1973), Avalanche Express (1978), The Big Red One (1980) en Gorky Park (1983), maar de glans van de oudere films was wel een beetje verdwenen. In 1985 was Marvin nog te zien in de tv-film The Dirty Dozen: The Next Mission en in het daaropvolgende jaar was hij als kolonel Nick Alexander te zien in zijn laatste film The Delta Force.

Op 29 augustus 1987 overleed Lee Marvin onverwachts aan de gevolgen van een hartaanval. Hij was 63 jaar oud.