FOK!filmblik: 2019: After the Fall of New York (1983)

Wat ons te wachten staat in het jaar 2019 is een onderwerp waaraan al in diverse films aandacht is besteed. Denk maar eens aan de klassieke animé Akira (1988), waar de wereld technologisch gezien enorm vooruitgegaan is, maar waar de bevolking zucht onder de toenemende agressie. In Soylent Green (1973) zien we een maatschappij die geteisterd wordt door overbevolking en gebrek aan goed voedsel en in Blade Runner (1982) zien we tenslotte een wereld waar het altijd donker is en waar velen de reis wagen naar een andere planeet. Ook in Sergio Martino's 2019 - Dopo la Caduta di New York, oftewel 2019, After the Fall of New York, lijkt ons een grimmige toekomst te wachten.

2019: After the Fall of New York 1

2019, After the Fall of New York speelt zich 20 jaar na een allesvernietigende oorlog plaats. Deze oorlog vond plaats tussen de Eurax en de Pan-Amerikaanse Confederatie, waarbij de eersten als winnaars uit de strijd kwamen. De oorlog heeft duidelijk haar sporen achtergelaten. Zo is er al 15 jaar geen enkele baby meer geboren in de desolate wereld. De strijders van de Eurax, die wel wat doen denken aan Darth Vader op een paard, jagen op de laatste overlevenden, om daar de meest gruwelijke experimenten op uit te voeren.

2019: After the Fall of New York 2

Ondertussen wordt er, ver in de woestijn, een race gehouden waarbij Parsifal (Michael Sopkiw), de held uit deze film, het moet opnemen tegen een stel in leer gehulde gothics. Parsifal ontmoet de leider van de Pan-Amerikaanse Confederatie, die heeft vernomen dat de laatste vruchtbare vrouw in New York woont. Samen met de eenogige Ratchet (Romano Puppo) en Bronx (Paolo Maria Scalondro) gaat Parsifal op pad om de vrouw te kunnen vinden. Het is het begin van een avontuurlijke reis waarbij de meest vreemde figuren in beeld te zien zijn.

2019: After the Fall of New York 3

2019: After the Fall of New York is een film die zich het beste laat bekijken als een combinatie van Escape From New York, The New Barbarians en een snufje Planet of the Apes. Het post-apocalyptische verhaal doet ook wel wat denken aan de latere film Children of Men (2006) waarin eveneens een zoektocht naar een vruchtbare vrouw de rode lijn is. Let maar eens goed op het hoofdkwartier van de Eurax, waar hetzelfde werk van Picasso (Guernica) te zien is, als in de film van Alfonso Cuarón.