FOK!filmblik: A Bay of Blood (1971)

Zoals u inmiddels wel zult weten zijn we bij FOK!filmblik niet vies van een fijn stukje ouderwetse horror. Slashers, wraakfilms en ander visueel geweld, we lusten er wel pap van. Op 8 september 1971 verscheen een film van Mario Bava in de bioscopen die de inspiratiebron zou vormen voor alle latere slasherfilms zoals Friday the 13th, Halloween en alle klonen daar weer van. Reazione a Catena (A Bay of Blood) was de allereerste film waarin een maniak op creatieve wijze erop los mocht moorden.

Reazione a Catena

In Reazione a Catena oftewel kettingreactie draait het om een excentrieke oude vrouw die door haar echtgenoot wordt vermoord om haar geld. Nadat de echtgenoot op mysterieuze wijze is verdwenen komt een bont gezelschap aan familieleden bij elkaar voor de erfenis. Het duurt echter niet zo lang voor de doden bij bosjes beginnen te vallen.

Reazione a Catena 1

Reazione a Catena was een film die onder diverse titels is uitgebracht. Zo verscheen de film onder de titels The Antecedent, A Bay of Blood, Bloodbath, Bloodbath Bay of Death, Carnage, Chain Reaction, Ecology of a Crime, Last House on the Left Pt. II en Twitch of the Death Nerve. De rolprent kende prachtige special effects van de legendarische Carlo Rambaldi en sterk camerawerk van Mario Bava.

Reazione a Catena 2

Het verhaal gaat dat acteur Christopher Lee bij een vertoning van de film de zaal vol walging heeft verlaten. Bava zag dit echter als zijn meest geslaagde film uit zijn rijke oeuvre. In Friday the 13th Part 2 zitten trouwens een tweetal moorden die regelrecht uit deze film overgenomen zijn. Zelfs de filmsets lijken als twee druppels water op elkaar.

Reazione a Catena 3