FOK!filmblik: The Strange Death of Adolf Hitler (1943)

In het FOK!filmblik van vandaag treffen we een wel zeer bijzondere oorlogsfilm aan. In de Tweede Wereldoorlog werden er in Amerika diverse films gemaakt met de naam Hitler in de titel. Zo zagen we films verschijnen zoals Hitler's Children, Hitler's Madman, Hitler - Dead or Alive, The Hitler Gang, Hitler's Women (aka Women in Bondage), de komedie The Devil with Hitler en Hitler - Beast of Berlin. Op 10 september 1943 verscheen er een film met de opvallende titel The Strange Death of Adolf Hitler voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen.

The Strange Death of Adolf Hitler

The Strange Death of Adolf Hitler was geregiseerd door James P. Hogan en was gebaseerd op een scenario van de Duitse scenaristen Fritz Kortner en Joe May, die in de dertiger jaren al naar de Verenigde Staten waren vertrokken. Ludwig Donath speelt de rol van Franz Huber, een man die als kantoorbediende werkt en mensen moet ronselen voor de strijd aan het Oostfront. Huber heeft echter weinig met het naziregime en heeft eveneens geen hoge pet op van Hitler. Als de kantoorbediende op zekere dag een imitatie van Hitler heeft gedaan wordt hij opgepakt door de Gestapo. Terwijl de aankondiging van zijn executie wegens verraad openbaar wordt gemaakt bedenkt de Duitse geheime dienst dat het een goed idee is om de man te gebruiken als dubbelganger van de Führer. Hubers vrouw is er ondertussen van overtuigd dat de Gestapo haar man heeft vermoord en zint op wraak. Ze heeft nog maar één doel voor ogen: Hitler moet dood!

The Strange Death of Adolf Hitler 3

The Strange Death of Adolf Hitler was een sterk staaltje Amerikaanse propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo werden de nazis afgebeeld als levensgevaarlijke vijanden die hun kinderen zo indoctrineerden, dat ze banger voor Hitler werden dan voor God. De Duitse scenaristen Fritz Kortner en Joe May waren al voor de aanvang van de wereldoorlog naar Amerika vertrokken. De twee schrijvers waren grote pioniers geweest in de tijd van de stomme film en lieten met deze film duidelijk hun mening blijken over het heersende regime in Duitsland. Fritz Kortner was ook in de film te zien als een leider van het ondergrondse verzet. Het personage Herman Marbach wordt gespeeld door George Dolenz, de vader van Mickey Dolenz van The Monkees.