FOK!filmblik: The Blob (1958)

Vandaag gaan we voor de film in FOK!filmblik 55 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 12 september 1958 dat de horror en sciencefiction klassieker The Blob voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen verscheen. In de film, die door Paramount Pictures was uitgebracht, draaide het om een buitenaards wezen dat er nog het meest uitzag als een op hol geslagen gelatinepudding, die alles wat op zijn pad kwam de vernieling in hielp. Het was ook de allereerste keer dat we acteur Steve McQueen een hoofdrol in een film zouden zien spelen.

The Blob

The Blob speelt zich af op een avond in juli 1957 in Pennsylvania. De tiener Steve Andrews (Steve McQueen) is aan het tongworstelen met zijn scharrel Jane Martin (Aneta Cursaut) als er een komeet in de buurt inslaat. Waar elk ander normaal denkend mens dan een beetje uit de buurt van het gebeuren blijft, gaan de nieuwsgierige tieners regelrecht op de landingsplaats van het neergestorte hemellichaam af. Een oude man is het eerste slachtoffer van het slijmerige monster en wordt, met het buitenaardse stuk snot aan zijn arm, naar de stad gebracht. Het is het begin van een heleboel ellende waarbij de doden bij bosjes vallen. Met elke dode blijkt de buitenaardse drilpudding te groeien en het is slechts een kwestie van tijd voordat de hele mensheid verdoemd is. Weet men iets te vinden waarmee men het onverwoestbare monster kan stoppen?

The Blob 1

Voor het ontstaan van de heerlijke cultfilm moeten we terug naar 1957. In dat jaar begon men aan de productie van een sciencefiction film die als werktitel The Molten Meteor had gekregen. Scenarioschrijver Kay Linaker verwees echter steeds naar het monster in de film met de naam The Blob en het duurde dan ook niet lang voor de filmmaker met de nieuwe titel The Glob voor zijn filmproject kwam. The Glob bleek echter ook de titel te zijn van het nieuwste kinderboek van Walt Kelly en om verwarring te voorkomen besloot men om de film dan ook maar The Blob te gaan noemen.

The Blob 58

Met Irvin Yeaworth op de regiestoel werd, met een budget van 120.000 dollar, de film opgenomen in de omgeving van Valley Forge in Pennsylvania. Steve McQueen kreeg in eerste instantie het aanbod, om de rol te spelen voor 10% van de winst die de film zou maken, maar de acteur maakte een kostbare foute inschatting.. McQueen had maar weinig vertrouwen in de kleine film en ging uiteindelijk accoord met een eenmalig loon van 3000 dollar. The Blob zou uiteindelijk wereldwijd 4 miljoen dollar opleveren. The Blob was ook de allereerste film waarin acteur Steve McQueen de hoofdrol mocht vertolken.

Samuel de kat in Beware! The Blob
Samuel de kat in Beware! The Blob

In 1972 zou de film een vervolg krijgen in de vorm van de film Beware! The Blob. De film was geregisseerd door Larry Hagman, die bij het grote publiek jaren later wereldberoemd zou worden als J.R. Ewing in de tv-serie Dallas. Het zou ook meteen de laatste keer zijn dat Hagman een film zou regisseren. De film, die ook uitkwam onder de titels Beware the Blob, Son of Blob, Son of the Blob en The Blob Returns, was een hit in de drive-in bioscopen. De zeer komische film zou jaren later op vhs band verschijnen met de tagline 'The Movie That J.R. Shot'. Regisseur Chuck Russel zou in 1988 een remake maken van de cult-film. De fans van de originele versie van de film waren echter niet te spreken over de nieuwe versie van The Blob. Zo was het monster in de nieuwe film geen ruimtewezen meer, maar het resultaat van een mislukt experiment. De speciale effecten in de film kregen echter wel veel lof van de liefhebbers.

De remake uit 1988
De remake uit 1988

Ook de Amerikaanse filmmaker Rob Zombie had in 2009 zijn zinnen gezet op een remake van de klassieker. Helaas werd in 2011 bekend dat de plannen voor zijn verfilming in de koelkast waren beland, waar ze tot de dag van vandaag nog steeds verblijven. Schrijver Jeff Sharlet beweerde in zijn boek The Family: The Secret Fundamentalism at the Heart of American Power dat The Blob een aanklacht was tegen het oprukkende communisme. Scenarioschrijver zou dit verhaal naar het land der fabelen verwijzen met de woorden: "Hoe in hemelsnaam kan die Sharlet in 23 bladzijden iets over de film zeggen, terwijl er helemaal niks van waar is?"