FOK!filmblik: Bubba Ho-Tep (2002)

In het FOK!filmblik van vandaag treffen we een fijne film uit 2002 van Don Coscarelli aan, met in de hoofdrol niemand minder dan onze grote held Bruce Campbell. Zoals we dat van regisseur Coscarelli gewend zijn had hij er in Bubba Ho-Tep weer een fijne absurde film van gemaakt.

 Bubba Ho-Tep

Bruce Campbell, die we natuurlijk al kenden van zijn meesterlijke rol in The Evil Dead van Sam Raimi, speelt in deze film de rol van Sebastian Haff, een man die zijn oude dag slijt in het rusthuis The Shady Rest, ergens in Texas. De man beweerd echter dat hij Elvis Presley is, die in de jaren zeventig met de echte Sebastian Haff van identiteit heeft gewisseld. Toen Haff in 1977 overleed kon echte Elvis Presley zijn identiteit niet terugkrijgen omdat het enige bewijs daarvan bij een brand in as opging. Nadat Elvis een infectie aan zijn heup oploopt raakt hij in coma en komt 20 jaar later weer bij in een rusthuis, waar hij kennis maakt met Jack. Jack vertelt hem dat hij eigenlijk John F. Kennedy is, die in coma was geraakt na de aanslag in 1963. Door allerlei experimenten was hij zwart geworden en daarna door Lyndon Johnson naar het rusthuis gebracht.

 John F. Kennedy en Elvis Presley
John F. Kennedy en Elvis Presley

In een museum wordt een mummie gestolen maar de dieven raken vanwege een storm de buit kwijt in een rivier vlakbij het rusthuis. De mummie komt tot leven en gaat op jacht naar zielen om zich te kunnen voeden. De naam van de mummie is Bubba Ho-Tep. De enigen die de wereld nog kunnen redden van de ingewikkelde moordenaar zijn Elvis en JFK. Maar zijn ze nog op tijd om de duivelse mummie te stoppen?

 Bubba Ho-Tep 1

De Libisch-Amerikaans filmregisseur Don Coscarelli begon zijn filmloopbaan halverwege de zeventiger jaren. In 1976 verschijnt zijn indrukwekkende debuutfilm Jim, the World's Greatest, waarin we kunnen zien hoe een tienerjongen moet zien te leven met een alcoholistische vader met losse handjes. Datzelfde jaar verschijnt ook de jeugdfilm Kenny & Company, waarin de 12-jarige Kenny allerlei spannende avonturen meemaakt. Het was ook de eerste keer dat Coscarelli een film maakte met A. Michael Baldwin en Reggie Bannister.

Deze Baldwin en Bannister zouden in 1979 ook te zien zijn in de film waarmee regisseur Coscarelli een grote cultstatus zou behalen. Phantasm was een heerlijke lowbudget film waarin een drietal jongeren de strijd aan moeten gaan met een duivelse grafschenner en zijn moorddadige kompanen. De grafschenner, die vanwege zijn enorme lengte de Tall Man wordt genoemd, heeft dodelijke zilveren ballen die zich als een dodelijke zaag door menselijke schedels heen kunnen boren. Phantasm zou tussen 1988 en 1998 nog een drietal vervolgen krijgen, die ook allemaal door Coscarelli zouden worden geregisseerd. Na Bubba Ho-Tep in 2002 zou er lange tijd weinig vernomen worden van de filmmaker. Pas in 2012 verscheen van de hand van de Libisch-Amerikaans filmregisseur de komische horrorfilm John Dies At the End.