FOK!filmblik: Angel on My Shoulder (1946)

Vandaag is het precies 67 jaar geleden dat de komische gangsterfilm Angel on My Shoulder voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen te zien was. In de klassieker van Archie Mayo zien we Paul Muni als een overleden gangster die een deal met de duivel maakt, om eenmalig naar de Aarde terug te gaan om zijn vorige leven op orde te brengen.

 Angel on My Shoulder

Gangster Eddie Kagle (Muni) wordt op zekere dag vermoord door één van zijn naaste medewerkers en ontwaakt in het voorportaal van de hel. Nick (Claude Rains) oftewel de Duivel ziet dat Eddie een perfecte dubbelganger is van de rechter Frederick Parker, een eerlijk man en zodoende een tegenstander van de uitbater van het hellevuur. Nick gruwt van het idee dat de rechter een gooi gaat doen naar het gouverneurschap en geeft Eddie een aanbod dat hij niet af kan slaan. De Duivel zorgt er voor dat de ziel van Eddie in het lichaam van de rechter terechtkomt en Kagle zorgt er op zijn beurt voor dat de reputatie van de betrouwbare rechter onherstelbaar naar de knoppen zal worden geholpen.

Anne Baxter en Paul Muni in Angel on My Shoulder
Anne Baxter en Paul Muni in Angel on My Shoulder

Angel on My Shoulder was de laatste film van regisseur Archie Mayo, wiens loopbaan in 1917 was begonnen met het maken van korte stomme films. De film was gebaseerd op het verhaal Me and Satan van Harry Segall, een schrijver die vooral naam zou maken met de films Here Comes Mr. Jordan (1941), Monkey Business (1952) en Heaven Can Wait (1978). In de hoofdrol zagen we acteur Paul Muni, die zestien jaar eerder beroemd was geworden met de rol van Toni in de epische mafiafilm Scarface. Muni had daarna gezworen dat hij nooit weer een gangster zou spelen maar kreeg halverwege de veertiger jaren zo weinig aanbiedingen meer dat hij op zijn belofte terugkwam. De film zou oorspronkelijk ook Me and Satan gaan heten, maar producer Charles R. Rogers besloot dat het beter was om geen referenties naar de duivel te maken omdat men daarmee toch geen kijkers naar de bioscoop zouden lokken. De film zou pas in 1948 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn onder de weinig verhullende titel Satan Verloor.

 Uit de Leeuwarder Courant van 8 juli 1948
Uit de Leeuwarder Courant van 8 juli 1948

Regisseur Archie Mayo had regelmatig aanvaringen met zijn hoofdrolspeler Paul Muni. Nadat de opnames voor Angel on My Shoulder dan ook waren voltooid was de acteur zo'n acht jaar lang niet meer in een film te bekennen. De producers Charles R. Rogers en David W. Siegel verzuimden in 1973 om de rechten voor de film te verlengen en zo kwam de film Angel on My Shoulder in Amerika in publiek domein terecht. In 1980 maakte regisseur John Berry nog een remake van Angel on My Shoulder in de vorm van een tv-film, met Peter Strauss, Richard Kiley en Barbara Hershey in de belangrijkste rollen.