Rutger Hauer produceert film over Vincent van Gogh

Rutger Hauer wil een film produceren over Vincent van Gogh. "Ik denk dat er zo veel meer te vertellen is over 'de man die zijn oor afsneed'. Het wordt een groots avontuur om hem te ontdekken in een moderne film", zegt Hauer over de Nederlandse schilder tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De makers benadrukken dat de film het hele leven van Van Gogh in beeld brengt. De meeste films en tv-series over de briljante kunstenaar richten zich vooral op de laatste helft van zijn leven, toen hij al psychische problemen had.

Over een regisseur of acteurs is nog niets bekend. Het scenario wordt geschreven door Kira Madallo Sesay, directeur van productiemaatschappij Kalliope. De film moet in 2015 uitkomen, 125 jaar nadat Van Gogh zich in Frankrijk van het leven beroofde. Het drama wordt ondergebracht bij Kalliope Films, dat ook een vestiging in Nederland heeft.

"We hebben de afgelopen vijf jaar intensief onderzoek gedaan naar het leven van Van Gogh", vertelt Sesay. "We hebben elke locatie bezocht waar hij heeft gewoond en in archieven en andere historische documenten gespit."

De laatste Amerikaanse film over Van Gogh, Lust for Life, dateert uit 1956. Toen speelde Kirk Douglas de postimpressionistische schilder. Van Goghs leven is de laatste tijd een populair onderwerp in het buitenland. Eerder deze week werd bekend dat de Nederlandse serie Van Gogh; een Huis voor Vincent is verkocht aan een Zuid-Koreaanse distributeur. Die gaat de vierdelige serie als een honderd minuten durende film uitbrengen.


Rutger Hauer produceert film over Vincent van Gogh (Foto: Novum)