Cate Blanchett maakt regiedebuut met Het Diner

Cate Blanchett gaat haar regiedebuut maken met de Engelstalige verfilming van de roman Het Diner van Herman Koch. Dat melden meerdere Amerikaanse media. Of de 44-jarige Australische actrice ook een rol in de film gaat spelen is nog onduidelijk. Vooralsnog heet de Engelstalige film simpelweg The Dinner, evenals het naar het Engels vertaalde boek.

De verfilming is de nieuwste pluim in de hoed van Koch. Zijn boek uit 2009 haalde al de bestsellerlijsten in de Verenigde Staten en is het meest vertaalde Nederlandse boek ooit. Het Diner gaat over twee echtparen die samen gaan dineren om de problemen van hun kinderen te bespreken. Als echter duidelijk wordt dat een van hen een misdaad heeft begaan, wordt hun loyaliteit op de proef gesteld en dringt de vraag zich op hoe ver een ouder mag gaan om zijn kind te beschermen.

De Nederlandse verfilming van Menno Meyes ging deze week in première op het filmfestival van Toronto en werd positief ontvangen. Daan Schuurmans, Kim van Kooten, Jacob Derwig en Thekla Reuten spelen de hoofdrollen.

Blanchett is momenteel in de Nederlandse bioscopen te zien in de tragikomedie Blue Jasmine van Woody Allen. Hierin speelt zij de hoofdrol van een rijke vrouw die door het faillissement van haar man moet aankloppen bij haar zus, die zij tot dan toe verguisde. De actrice wordt getipt als een van de kandidaten voor een Oscarnominatie voor beste actrice. Ze won het gouden beeldje al in 2004 voor haar rol als Katharine Hepburn in The Aviator.