FOK!filmblik: Frankenstein Meets the Space Monster (1965)

Op 22 september 1965 verscheen de cultfilm Frankenstein Meets the Space Monster voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen. Een film met een beetje misleidende titel, aangezien zowel Dr. Frankenstein als zijn beroemde monster niet in deze film van regisseur Robert Gaffney voorkomen.

Frankenstein Meets the Space Monster

Het verhaal van Frankenstein Meets the Space Monster begint op de planeet Mars, waar na een atoomoorlog alle vrouwen zijn uitgeroeid. De Marsiaanse prinses Marcuzan (Marilyn Hanold) en haar trouwe rechterhand Dr. Nadir (Lou Cutell) vertrekken naar de Aarde om daar alle vrouwen te gaan ontvoeren. Als de buitenaardsen in Puerto Rico zijn geland schieten ze een raket van NASA, met aan boord een androide, uit de lucht. Terwijl de Androide Frankenstein (Robert Reilly) met zijn beschadigde electronische hersenen het eiland begint te terroriseren, beginnen de Marsbewoners met het 'oogsten' van verse vrouwen voor hun planeet.

De androide Frankenstein
De androide Frankenstein

Een heerlijk stukje cult van Robert Gaffney, die slechts eenmalig op de regiestoel plaats zou nemen. Gaffney zou later nog als cameraman meewerken aan onder meer 2001: A Space Oddysey. Frankenstein Meets the Space Monster zou ook worden uitgebracht onder de titels Frankenstein Meets the Space Men, Mars Attacks Puerto Rico, Mars Invades Puerto Rico, Operation San Juan en Duel of the Space Monsters. De film zou in 2004 op de zevende plaats eindigen van een top 50, in een documentaire over de slechtste films aller tijden.