FOK!filmblik: Dracula AD 1972 (1972)

In het FOK!filmblik van vandaag komen we een fijne klassieker uit de Hammer filmstudio tegen. Het was namelijk op 27 september 1972 dat de film Dracula AD 1972 voor het eerst op het witte doek te zien was. De griezelfilm kende een sterke cast met de hollywoodlegendes Christopher Lee en Peter Cushing in de hoofdrollen.

Dracula AD 1972

Voor het begin van het verhaal van de film gaan we terug naar het jaar 1872. Dracula en professor Van Helsing hebben een gevecht op leven en dood, waarbij uiteindelijk de beide mannen om het leven komen. De stoffelijke overschotten worden vervolgens begraven door een volgeling van Dracula. Het verhaal verspringt vervolgens 100 jaar vooruit in de tijd. We maken kennis met een groep hippies, waarbij ook ene Jessica Van Helsing zit. Net als haar voorouder is ook zij een expert op het gebied van het bovennatuurlijke. Een ander lid van de groep is een jongeman genaamd Johnny Alucard, die met een bloederig ritueel de dode vampier weer tot leven terugbrengt. Het is het begin van een nieuwe dodelijke strijd met de koning van de vampieren.

Dracula AD 1972 1

Na het succes van de film Count Yorga, Vampire in 1970 wilde Hammer nog een aantal films hebben rondom de vampier Dracula, die in het heden afspelen. In Dracula AD 1972 zien we maar liefst vier acteurs die later ook in een James Bond-film te zien zouden zijn. Zo zagen we Christopher Lee als Francisco Scaramanga in The Man with the Golden Gun, Caroline Munro als Naomi in The Spy Who Loved Me, Michael Kitchen als Bill Tanner in GoldenEye en The World Is Not Enough en Christopher Neame als Fallon in Licence to Kill. In september 1971 begon men aan de opnames voor de film , die als werktitel Dracula Today had gekregen. In 1973 zou er op dit verhaal een vervolg komen met de titel The Satanic Rites of Dracula.

De Japanse poster voor Dracula AD 1972
De Japanse poster voor Dracula AD 1972

Dracula AD 1972 kende ook een prachtige soundtrack die grotendeels was gecomponeerd door Mike Vickers, die voorheen gitaar en saxofoon had gespeeld in de band Manfred Mann. Daarnaast horen we in de film ook muziek van de progressieve undergroundband White Noise en een tweetal nummers van de band Stoneground, die ook te zien is in de film. Van de swingende vampierenfilm is helaas nooit een officiele soundtrack verschenen. Alleen het intronummer is terug te vinden op de verzamel-cd Hammer Film Music Collection Vol. 2.