Borgman en Wolf grote winnaars Gouden Kalveren

De films Borgman en Wolf zijn de grote winnaars van de 32e editie van het Nederlands Film Festival. De films wonnen niet alleen elk drie Gouden Kalveren, meer dan de andere genomineerden, maar ook in de belangrijkste categorieën.

Alex van Warmerdam won voor zijn thriller Borgman de Kalveren voor beste film en beste scenario. Het is het derde Gouden Kalf dat de filmmaker op zijn naam mag zetten. Hadewych Minis kreeg voor het eerst in haar carrière een Kalf, voor haar hoofdrol in Borgman.

Jim Taihuttu won voor zijn kickboksdrama Wolf het Kalf voor beste regie en zijn goede vriend Marwan Kenzari won de prijs voor zijn hoofdrol. De film ging er ook met het Kalf voor beste production design vandoor.

Ook de komedie De Marathon van Diederick Koopal wist in totaal drie Gouden Kalveren in de wacht te slepen, waaronder de NFF Publieksprijs. Georgina Verbaan won voor haar bijrol. De film kreeg daarnaast de prijs van de Nederlandse Filmjournalistiek.

Jacob Derwig won het Kalf voor zijn bijrol in Alles Is Familie, de komedie geschreven door zijn vrouw Kim van Kooten.

Ook de Gouden Kalveren voor tv-producties werden vrijdagavond uitgereikt. Pierre Bokma won de prijs voor beste acteur voor het tv-drama De Prooi, het derde Kalf in zijn carrière. Monic Hendrickx werd verkozen tot beste actrice in een tv-drama voor haar rol in het tweede seizoen van de serie Penoza. Ook zij won al driemaal eerder het felbegeerde gouden beeldje.

De Gouden Kalveren zijn de hoofdprijzen van het Nederlands Film Festival, dat op 25 september van start ging. De presentatie van het Gala van de Nederlandse Film, zoals de uitreiking van de Gouden Kalveren officieel heet, was in handen van actrice Anna Drijver.