FOK!filmtips van de dag: Passchendaele & Bitter Victory

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Passchendaele 0

Vandaag gaan de FOK!filmtips van de dag naar een tweetal oorlogsfilms, die beiden vanmiddag op de televisie te zien zijn. Om 13.35 uur beginnen we de filmmiddag bij onze vlaamse vrienden van Één, die het krachtige drama Passchendaele op het programma hebben staan. Op 31 juli 1917 begon de Slag om Passchendaele met een bombardement van de Geallieerde artillerie. Wat volgde was een zware en bloedige strijd waarbij meer dan een miljoen slachtoffers aan beide zijden zouden vallen.

Passchendaele

In Passchendaele zien we strijd vanuit het oogpunt van de jonge Canadese sergeant Michael Dunne, gespeeld door Paul Gross, die eveneens de film schreef en regisseerde. Gross had zijn personage vernoemd naar zijn grootvader die destijds in België had gevochten. Met een budget van 20 miljoen dollar is Passchendaele de duurste Canadese filmproductie tot op heden en dat is in de indrukwekkende film terug te zien. Passchendaele is zonder enige twijfel één van de allerbeste Eerste Wereldoorlogsfilms van de laatste jaren en een absolute aanrader voor liefhebbers van historische veldslagen.

Passchendaele 2

Om 16.50 uur vervolgen we de filmmiddag op BBC2 met de film Bitter Victory van Nicholas Ray. Bitter Victory speelt zich af in Libië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De Zuid-Afrikaanse majoor Brand (Curt Jurgens) heeft de opdracht gekregen om belangrijke Duitse documenten te onderscheppen. Hij moet hiervoor samenwerken met de Britse kapitein Leith (Richard Burton), die vloeiend Arabisch spreekt en ook bekend is met de omgeving. Brand ontdekt echter dat Leith ooit een verhouding heeft gehad met zijn vrouw Jane (Ruth Roman) en brengt met zijn jaloerse gedrag de hele operatie in gevaar.

Bitter Victory

Bitter Victory, ook wel uitgebracht onder de Franse titel Amère Victoire, was een prachtige film van Nicholas Ray, waarin op onverscholen wijze de waanzin van een oorlog in beeld werd gebracht. Toen de Franse grootmeester Jean-Luc Godard de film op het filmfestival van Venetië te zien kreeg deed hij de onvergetelijke uitspraak: "Le cinema, c'est Nicholas Ray" (De bioscoop is Nicholas Ray). Ben je een liefhebber van obscure oorlogsfilms, dan mag je dit pareltje zeker niet missen. Het is tenslotte alweer negen jaar geleden dat Bitter Victory voor het laatst op de televisie te zien was.

Bitter Victory 1

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!