Tieners steeds vaker blootgesteld aan filmgeweld

De hoeveelheid geweld in films voor kijkers van 12 jaar en ouder is de afgelopen jaren verdrievoudigd. Vorig jaar oversteeg de hoeveelheid geweld in films met een leeftijdskeuring van 12+ zelfs het geweld in films voor 16 jaar en ouder. Dat blijkt uit een artikel van Amerikaanse en Nederlandse wetenschappers in het decembernummer van het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics, schrijft de New York Times.

Hiermee worden de vermoedens van veel criticasters van moderne Hollywoodfilms bevestigd. Ook stijgt de zorg dat de tieners die deze films bekijken zelf gewelddadiger worden. Uit onderzoek is gebleken dat het kijken van gewelddadige films tot agressief gedrag kan leiden.

"We trekken geen causaal verband met de stijging van het aantal openbare geweldplegingen met vuurwapens, maar die toename is wel gelijktijdig met de toename van geweld in films", zegt medeauteur Daniel Romer van de universiteit van Pennsylvania.

De onderzoekers bekeken 945 films van 1950 tot 2012, allemaal afkomstig uit de top dertig qua bezoekcijfers van die jaren. Er werd alleen gekeken naar scènes waarin een mens een ander mens doodschiet. Zo werden scènes met bijvoorbeeld autobommen en raketwerpers niet gebruikt, net zo min als jachtscènes.

Daaruit bleek dat de filmpersonages steeds vaker vuurwapens gebruiken om mensen te vermoorden. Elk jaar is geweld met vuurwapens toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. De hoeveelheid gewelddadige scènes per films is sinds 1950 zelfs verdubbeld. Romer noemt grote publieksfilms als The Dark Knight, The Avengers en Transformers: Dark of the Moon als voorbeelden.

"Het is interessant dat veel van de gewelddadigste films een keuring voor 16+ hadden, maar dat een eventuele vervolgfilm slechts een keuring had voor 12+", zegt Romer, refererend aan de Terminator-reeks en de Die Hard-films.

"Het schokkende is dat het gebruik van vuurwapens zo sterk is gestegen in films die juist zijn gericht op tieners", zegt coauteur Brad Bushman van de universiteit van Ohio en verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Ook onderstreept Bushman de gedachte dat de Amerikaanse filmkeuringsdienst eerder overgaat tot een keuring van 18+, de tegenhanger van de Nederlandse keuring van 16+, op basis van seksscènes dan geweldscènes. Daarentegen zijn veel Europese filmkeurders strenger op geweld en toleranter over seks in films.