Sony haalt onterecht film offline

Sony heeft een nieuw dieptepunt bereikt in hun van meet af aan verloren strijd tegen downloaden, door een Creative Commons film waarover zij nul rechten beschikt offline te dwingen van youtube. Het gaat hierbij om de derde film van de Blender Foundation; de makers van het 3D programma Blender, Sintel.

Sintel is de opvolger van de gratis verkrijgbare filmpjes Elephants Dream en Big Buck Bunny. De films worden gebruikt om te laten zien welke resultaten behaald kunnen worden met het 3D animatieprogramma.

Zoals bekend gooien entertainmentbedrijven een enorm vangnet uit en dwingen blind alles offline waarvan veelal geautomatiseerde processen vinden dat ze onderdeel uitmaken van het copyrightportfolio van deze entertainmentbedrijven. In het verleden zijn hierdoor vele duizenden filmpjes al offline gedwongen.

Het onterecht offline dwingen van deze video heeft grote gevolgen. De video is niet alleen miljoenen keren bekeken, maar wordt ook door duizenden websites ge-embed.

Youtube heeft de video overigens inmiddels weer online gezet, maar niet nadat er grote ophef is ontstaan. Sony heeft nog geen commentaar gegeven op hun grove, nalatige fout. Youtube hanteert geen penaltysysteem voor onterechte claims, dus Sony kan gewoon doorgaan met het onterecht offline dwingen van content van derden.