Imagine Filmfestival programmeert 'slimmer'

Het Imagine Filmfestival in Amsterdam verwacht dit jaar een beduidend hoger bezoekersaantal. Een 'slimmere programmering' moet de vijftienduizend bezoekers van vorig jaar opschroeven naar zeventienduizend. "We laten de films beter op elkaar aansluiten, zodat mensen gemakkelijker van de ene naar de volgende voorstelling kunnen", laat de organisatie weten.

De dertigste editie van het festival voor fantasy-, horror- en sciencefictionfilms gaat woensdag van start. In filmmuseum Eye aan het IJ zijn ruim vijftig speelfilms en dertig korte films te bekijken. Zaterdag vindt de Night of Terror plaats, waarin een nacht lang allerlei horrorfilms te zien zijn in theater Tuschinski.

De openingsfilm is La Belle et la Bête van de Franse regisseur Christophe Gans. Het festival kent ook enkele wereldpremières, waaronder Deadly Virtues: Love.Honour.Obey van de Nederlandse regisseur Ate de Jong en de Nederlandse horrorfilm De Poel van Chris W. Mitchell.

Het festival sluit op 18 april af met de Frans-Spaanse productie Witching & Bitching van Álex de la Iglesia. Op die vrijdag worden ook de vijf festivalprijzen uitgereikt, waaronder de Black Tulip Award voor beste fantastische speelfilm en de Silver Scream Award, de publieksprijs.

De Chileens-Franse regisseur, stripauteur en acteur Alejandro Jodorowsky ontvangt dit jaar de oeuvreprijs van het Imagine Filmfestival. De 85-jarige filmmaker zou de onderscheiding op de openingsavond persoonlijk in ontvangst nemen, maar moet om onbekende redenen verstek laten gaan. Jodorowsky stuurt een videoboodschap met een dankwoord.

Als werkelijke afsluiting wordt op zaterdag 19 april nog de Best of Imagine-selectie vertoond. Hier worden de zeven titels vertoond die tijdens het festival het snelst waren uitverkocht en de hoogste waardering van het publiek kregen.