Meeste MTV Movie Awards voor The Hunger Games

The Hunger Games: Catching Fire is zondagnacht in Los Angeles de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de MTV Movie Awards. De tweede avonturenfilm in de reeks, over een wereld waarin tieners elkaar op leven en dood moeten bestrijden in een arena, won de prijs voor film van het jaar. Josh Hutcherson en Jennifer Lawrence wonnen voor hun hoofdrollen in de film, gebaseerd op de gelijknamige boeken van Suzanne Collins.

Hutcherson droeg zijn prijs op aan de begin februari overleden Philip Seymour Hoffman, die in Catching Fire een verzetsheld speelt. "Hij zou dit supercool hebben gevonden", zei de 21-jarige acteur. "Philip, waar je ook bent, deze prijs is ook voor jou."

Vooral voor fans van Lawrence is haar winst wellicht een mooie revanche. Eerder maakten vele van hen zich kwaad dat er alleen een categorie voor beste held was, en niet voor beste heldin. Lawrences personage Katniss Everdeen had dan vast die prijs gewonnen, zo werd geredeneerd. Ze startten zelfs een petitie op internet, maar MTV toonde zich onvermurwbaar. De prijs voor beste held ging naar Henry Cavill voor zijn rol als Superman in Man of Steel.

Mila Kunis kreeg de prijs voor beste schurk voor haar rol in Oz - The Great and Powerful. "Ik realiseer me net dat ik de enige genomineerde vrouw was. En ik heb gewonnen!", riep de actrice.

Jared Leto won voor beste transformatie. In Dallas Buyers Club speelt hij een man die zich heeft laten ombouwen tot vrouw, met aids. De acteur benadrukte dat aids nog een enorm probleem is waarvoor nog geen medicijn bestaat en dat homo's en transgenders nog altijd worden gediscrimineerd. "Hou van wie je wilt houden, leef je leven zoals jij dat wilt en laat niemand je ooit stoppen je dromen te verwezenlijken", drukte hij de kijkers op het hart.

Jonah Hill won in de categorie beste komische acteerprestatie voor zijn bijrol in The Wolf of Wall Street. "Dit is zo cool", zei de acteur. "Vroeger zat ik met mijn maten op de bank naar deze show te kijken, nu heb ik zelf zo'n award in handen." Zijn tegenspeler Leonardo DiCaprio won voor beste WTF-moment, voor zijn scène waarin hij als malafide aandelenhandelaar volkomen beneveld een peperdure Lamborghini in de prak rijdt.

Orlando Bloom won, samen met tegenspeler Evangeline Lily, de prijs voor beste gevecht, in de fantasyfilm The Hobbit: The Desolation of Smaug. Bloom bedankt de stuntmannen die vooral in de scènes te zien zijn. "Zij zweten zich elke dag suf in die rare pakken, terwijl wij acteurs er steeds weer puik bij staan voor de camera."

Zac Efron won voor beste shirtloze moment en Channing Tatum en Mark Wahlberg wonnen beiden een award voor hun hele oeuvre. De prijs voor beste zoen ging dit jaar naar een trio. Jennifer Aniston, Emma Roberts en Will Poulter werden beloond voor hun ongemakkelijke scène in de komedie We're the Millers. Will Poulter won de prijs voor beste doorbraak voor zijn rol in die film. Vin Diesel en wijlen Paul Walker werden benoemd tot beste filmduo in Fast & Furious 6.

Brad Pitt kreeg de award voor beste 'in je broek poep-moment' voor zijn scènes in de zombiefilm World War Z. Het beste muzikale moment was voor de Backstreet Boys voor hun optreden in This Is the End. Rihanna won voor haar scène in dezelfde film de prijs voor beste cameo.

De winnaars van de MTV Movie Awards worden geheel bepaald door fans, die via internet kunnen stemmen. De presentatie was dit jaar in handen van talkshowpresentator Conan O'Brien.


Meeste MTV Movie Awards voor The Hunger Games (Foto: Novum)