Kit Harington vindt typecasting noodzakelijk kwaad

Kit Harington snapt dat je in Hollywood snel in een hokje wordt gestopt. "Mijn rol in Game of Thrones heeft er voor honderd procent aan bijgedragen dat ik nu een hoofdrol in Pompeii heb", zegt de acteur tegen Novum Nieuws.

De 27-jarige Brit speelt de verstoten Jon Snow in de fantasyserie Game of Thrones, die bekendstaat om heftige geweld- en naaktscènes. Zijn eerste grote filmrol is in de spektakelfilm Pompeii, waarin hij een noeste, geoliede gladiator speelt.

"Natuurlijk is dat typecasting", zegt Harington nuchter. Voor de meeste acteurs is het steeds worden gevraagd voor dezelfde soort rollen de grootst denkbare vloek in de business. "Maar als dit mijn grote doorbraak in de filmwereld betekent, dan is dat maar zo."

Pompeii, volgens de makers 'een mengeling van spektakelfilm, historisch drama, rampenfilm en liefdesdrama', vertelt over de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius in het jaar 79, waardoor de stad Pompeï onder de as wordt bedolven. De film, die vanaf donderdag in de bioscopen draait, lijkt inderdaad een fikse springplank te worden voor de acteur.

"Zoals je ziet wordt overal flink uitgepakt wat betreft de promotie", glimlacht Harington. "Dus hopelijk gaan hierdoor veel mensen de film zien en wordt die een succes. Misschien leidt dat tot andere rollen in andere films. Maar ook dan is het vast hard werken. Het lijkt heel romantisch, maar voor deze film hebben we toch drie voornamelijk weken as moeten happen."

De Brit maakt een alleszins rustige indruk en lijkt weinig last te hebben van de immense populariteit die Game of Thrones geniet. "Hier in Los Angeles is het soms wel lastig", geeft hij toe. "Maar op de set van de serie zijn we natuurlijk vaak voor langere tijd afgesloten van de buitenwereld. Daar valt het best mee met die hordes schreeuwende fans."

Het vierde seizoen trapte vorige week af en was meteen een van de trending topics op internet. "Dit seizoen wordt nog groter en gewelddadiger dan alles wat ervoor kwam. Je verwachtte natuurlijk dat ik dat zou zeggen, maar het is echt waar. Bovendien heb ik in dit seizoen ook een nog grotere rol. Jullie zijn voorlopig nog niet van me af."


Kit Harington vindt typecasting noodzakelijk kwaad (Foto: Novum)