Rechter seponeert plagiaatzaak Tarantino

Een Amerikaanse rechter heeft de zaak die Quentin Tarantino aanspande tegen website Gawker geseponeerd. De filmmaker moet duidelijker aantonen dat de website zijn auteursrecht heeft geschonden. Gawker plaatste in januari een link naar het scenario van The Hateful Eight, een western die Tarantino nog wilde maken.

Gawker liet eerder al weten dat het plaatsen van de link onderdeel was van het berichtgeving over het uitgelekte script. Volgens Tarantino had de site echter alleen mogen berichten dat het script online stond, en geen link mogen plaatsen naar het hele script, zodat iedereen het naar hartenlust kon lezen.

Volgens de rechter heeft het kamp-Tarantino niet duidelijk aan weten te tonen dat er werkelijk auteursrecht is geschonden. Er is immers niet bijgehouden of - en zo ja: hoeveel - lezers de link werkelijk hebben gebruikt om het scenario te lezen.

"Een aantijging dat een partij de mogelijkheid heeft geboden tot schending van auteursrecht is onvoldoende bewijs van een dergelijke schending", valt in de documenten te lezen. "Alle aantijgingen zijn gebaseerd op aannames. Dat is onvoldoende voor een rechtszaak." Tarantino kan zijn zaak opnieuw motiveren. Daarvoor heeft hij tot 1 mei de tijd.

De filmmaker liet weten de film niet meer te zullen maken, en het verhaal alleen nog in boekvorm te zullen publiceren. Wel organiseerde hij nog een eenmalig hoorspel van het scenario, met de acteurs die hij voor de film op het oog had. Hoe dan ook is Tarantino momenteel bezig met het herschrijven van het script. Zo wil hij de vijfde en laatste akte, waarin zowat alle personages om zeep worden geholpen, vrijwel geheel herschrijven.