Bronzen standbeeld voor filmcriticus Roger Ebert

Roger Ebert krijgt een levensgroot bronzen standbeeld. Het standbeeld van de filmrecensent en Pullitzer Prize-winnaar wordt donderdag onthuld voor het Central Illinois Theater in de Verenigde Staten. Dat is tevens de plek waar het filmfestival Ebertfest, ooit gestart door Ebert, plaatsvindt.

Het standbeeld laat Ebert zien tussen twee lege bioscoopstoelen. Het blijft in elk geval staan tot zondag, maar de makers hopen op een permanente installatie voor het filmtheater.

Ebert was een Amerikaanse filmcriticus die vanaf 1967 recensies schreef voor de Chicago Sun-Times. Hij was de eerste filmcriticus die een Pullitzer Prize won voor zijn werk, dat gebeurde in 1975. Verder ontving hij diverse eredoctoraten van de Universiteit van Colorado, het American Film Institute en de School of the Art Institute of Chicago.

Ook kreeg hij in juni 2005 als eerste filmcriticus een ster op de Hollywood Walk of Fame. Op 31 januari 2009 werd Ebert door de Directors Guild of America benoemd tot erelid voor het leven. Ebert overleed op vorig jaar april aan de gevolgen van schildklierkanker.


Bronzen standbeeld voor filmcriticus Roger Ebert (Foto: Novum)