Scripts nieuwe serie Doctor Who gelekt

De scenario's van de eerste vijf afleveringen van Doctor Who 8 zijn online gelekt. Dat bleek vandaag op social media. De scripts, in PDF-vorm, zijn online geplaatst door een BBC-medewerker of iemand met toegang tot hun systemen.

De scenario's zijn gewatermerkt met de naam van een BBC-medewerker, iemand die werkzaam is bij het kantoor in Miami. Dat is waar het lek ontstond. De scripts stonden oorspronkelijk op een openbare BBC Miami-server; onzeker is of dit een vergissing was, of dat de bestanden bewust zijn gelekt.

BBC Worldwide, de commerciële tak van de BBC en verantwoordelijk voor wereldwijde verkoop en distributie van BBC-programma's, vraagt het publiek niet op zoek te gaan naar de scripts of in ieder geval geen details uit de scenario's te delen met anderen, zoals de titels van de afleveringen, personages of gebeurtenissen. Het statement van de BBC luidt:

"BBC Worldwide is momenteel een beveiligingssituatie aan het onderzoeken rondom Doctor Who serie 8 waarin onvoltooid materiaal publiekelijk is vrijgegeven. We betreuren deze situatie ten zeerste en bieden onze excuses aan richting de fans van de show, de BBC en de cast en crew die zo hard hebben gewerkt aan deze serie.

"We willen graag een dringend verzoek doen aan iedereen die het materiaal in handen heeft en de spoilers weet om dit niet te delen met een breder publiek zodat iedereen de afleveringen kan ervaren zoals bedoeld wanneer de serie start. We weten maar al te goed dat Doctor Who-fans de beste in de wereld zijn en we danken hen voor hun hulp hierbij en hun voortdurende loyaliteit."

Deze laatste quote kan een verwijzing zijn naar mei vorig jaar, toen er een aantal volledige afleveringen lekten van het zevende seizoen van de serie. Een dvd-box van het zevende seizoen werd per ongeluk te vroeg verstuurd naar kopers die deze online hadden besteld. Zij kregen de dvd's in handen voordat de afleveringen werden uitgezonden. Mede dankzij een oproep van hoofdschrijver Steven Moffat om de details geheim te houden, is er toen bijna niets uitgelekt.

De scripts van deze afleveringen zijn door het nieuw geopende Latijns-Amerikaanse kantoor van de BBC gelekt nadat ze daar naartoe waren gestuurd voor vertalingen. De afleveringen worden in de gehele wereld ongeveer gelijktijdig uitgezonden, en vertalingen voor niet-Engelstalingen moeten dus op tijd worden voorbereid.

De eerste aflevering van de serie, die eerder al werd aangekondigd onder de titel Deep Breath met een speelduur van 60 minuten, wordt uitgezonden op 23 augustus. Het is de eerste volledige aflevering met Peter Capaldi, die in december de rol van de Doctor overnam van Matt Smith en als zodanig in november al een cameo had in de jubileumaflevering. Doctor Who bestond toen vijftig jaar.

Screencapture Doctor Who 8 teaser
Fragment uit teaser voor Doctor Who 8