Waddenvereniging wil script Haanstra verfilmen

De Waddenvereniging heeft in haar archief een scenario gevonden van de bekende Nederlandse filmmaker Bert Haanstra dat nooit is verfilmd. Het script uit de jaren zeventig vertelt over de schoonheid van het waddenlandschap en bedreigingen als milieuvervuiling. De vereniging wil de film alsnog maken en is op zoek naar geldschieters.

Het scenario vertoont volgens de Waddenvereniging opvallende gelijkenissen met het vorig jaar verschenen De Nieuwe Wildernis over de Oostvaardersplassen. Het succes van die film speelt ook mee in het besluit van de vereniging de film te maken.

Omdat de Waddenvereniging dit jaar 150 jaar bestaat, werd het vijftig jaar oude archief doorgespit. Zo werd het scenario van Haanstra ontdekt. "Wat mij zo enthousiast maakt aan de ontdekking is dat het inzicht van Bert Haanstra precies aansluit waar we als vereniging nu mee bezig zijn", zegt Arjan Berkhuysen, directeur van de vereniging woensdag.

"Na vijftig jaar strijden wordt het wel eens tijd om ook te vieren wat je hebt bereikt; wat men in 1965 wilde inpolderen is nu werelderfgoed", gaat Berkhuysen verder. "Die positieve boodschap van Bert Haanstra nemen we serieus en we willen ervoor zorgen dat een nieuwe Waddenfilm er inderdaad komt."

Het project ketste destijds af vanwege onenigheid tussen de in 1997 overleden Haanstra en de Waddenvereniging over het onderwerp, zo blijkt uit een tevens gevonden briefwisseling. Het scenario opent met de schoonheid van het wad en eindigt met een reeks bedreigingen, verbeeld met stervende vogels en van toeristen vergeven duinen.

Haanstra trok zich na vijf maanden van getouwtrek 'zeer tot zijn spijt' terug omdat hij vond dat de vereniging te veel keek naar de negatieve ontwikkelingen in plaats van alle mooie dingen die waren bereikt. Haanstra achtte het toen te laat om nog met een ander scenario te beginnen, schreef hij.