Farrow, Binoche, Mueller-Stahl krijgen oeuvreprijs

Mia Farrow, Juliette Binoche en Armin Mueller-Stahl krijgen volgende maand op het filmfestival van Locarno een prijs voor hun hele oeuvre. Hoewel het festival al 67 jaar bestaat, werd deze prijs pas in 2011 ingevoerd. Eerdere winnaars zijn Harrison Ford, Alain Delon en Jacqueline Bisset.

Farrow is vooral bekend van de thriller Rosemary's Baby uit 1968 en werd achtmaal genomineerd voor een Golden Globe. De Française Binoche maakte furore met haar rol in The English Patient uit 1996, waarvoor ze een Oscar en Bafta won. Mueller-Stahl speelde Adolf Hitler in Conversation with the Beast uit 1996. Voor zijn bijrol in Shine uit hetzelfde jaar ontving hij een Oscar.

Het Zwitserse festival heeft dit jaar ook een duidelijke Nederlandse tint. Zo is Rutger Hauer de juryvoorzitter voor de competitie van korte films, waar onder meer de Nederlandse film Kookaburra Love van Sjoerd Oostrik meedoet. Ook in andere competities is Nederland vertegenwoordigd.

Zo dingt de Duits-Grieks-Nederlandse co-productie A Blast van Syllas Tzoumerkas en de Argentijns-Chileens-Duits-Nederlandse coproductie Dos Disparados van Martín Rejtman mee in de hoofdcompetitie voor de Pardo d'Ordo, het Gouden Luipaard. In de categorie voor debuutfilms of tweede films is cineast Liew Seng Tat genomineerd voor de Duits-Frans-Maleisisch-Nederlandse film Men Who Save the World.

Dit jaar worden slechts twee Amerikaanse films vertoond, een opvallend klein aantal. Een daarvan is de komedie The Hundred Foot Journey, met de Britse actrice Helen Mirren in de hoofdrol, over een chic Frans restaurant dat wordt weggeconcurreerd door een tegenovergelegen goedkope Indiase eettent.

Het Zwitserse festival is vooral bekend om de immense openluchtvertoningen van nieuwe en klassieke films op het grootste scherm van Europa. Het vindt dit jaar plaats van 6 tot en met 16 augustus.


Farrow, Binoche, Mueller-Stahl krijgen oeuvreprijs (Foto: Novum)