'DC films en tv-series worden niet gecombineerd'

Er komt geen gedeeld universum tussen de komende DC Comics-films en de tv-series die het komend seizoen op televisie verschijnen. Dat zei Chief Creative Officer van DC Entertainment, Geoff Johns in een interview met IGN.

DC Comics is de 'andere grote' comicsuitgever in de VS, maar in tegenstelling tot Marvel Comics hebben zij geen breed uitgewerkt Cinematic Universe om hun personages in filmvorm te gieten. Er wordt wel hard aan gewerkt: Man of Steel opende in 2012 de deuren voor een reeks vervolgfilms, en onlangs werd al bekend dat die reeks zal bestaan uit films over Batman en Superman, de Justice League en Wonder Woman. Maar waar Marvel met Agents of S.H.I.E.L.D. (en komend seizoen ook Agent Carter) hun cinematische universum heeft uitgebreid naar televisie, gaat DC dat niet doen.

Dat betekent dat het niet vanzelfsprekend is dat Stephen Amell en Grant Gustin, die in de tv-series Arrow en The Flash de titelpersonages spelen, deze rolllen ook zullen vertolken in de films. "Het is een gescheiden universum van film, zodat de filmmakers hun verhaal kunnen vertellen terwijl we een andere hoek van het DC Unversum kunnen verkennen op tv," licht Johns het onderscheid toe. "We gaan de film- en televisie-universums niet integreren."

Arrow: Stephen Amell
Stephen Amell zal the Arrow niet in de filmserie spelen

Hoewel dit verwarrend kan lijken voor de sporadische kijker (er zijn straks een film- en een tv-versie van the Flash) is het niet eens zo gek, wanneer gekeken wordt naar de comics: daar komen voortdurend verhalen uit met dezelfde figuren die niet direct op elkaar aansluiten, of die zelfs in een totaal ander universum spelen. Het gescheiden houden van de universums voor films en televisie zorgt ervoor dat de productieteams van beide media geen rekening te hoeven houden met elkaars continuïteit. Dat betekent dat beide teams hun verhalen kunnen vertellen zonder dat gebeurtenissen in het andere medium die tegenhouden. Dat houdt de creativiteit van beide teams onbegrensd, maar het is stiekem toch wel leuk om je af te vragen wat voor wereld er zou zijn ontstaan als ze de koppen bij elkaar zouden steken en wél expliciet voor een gedeeld universum zouden gaan.

De DC-films verschijnen vanaf 2016, met Batman v Superman: Dawn of Justice in mei als eerste. De DC-series komen in de herfst op de Amerikaanse tv: Arrow begint het derde seizoen op 8 oktober, The Flash krijgt een première op 7 oktober, Constantine start op 24 oktober en Gotham op 22 september. Ook iZombie is te zien vanaf komend seizoen, maar een startdatum is nog niet bekend. Van de genoemde series hebben naar verwachting alleen Arrow en The Flash een onderling gedeeld universum. Arrow wordt in Nederland uitgezonden door Veronica; van de andere series is nog geen Nederlandse omroep bekend.