In Memoriam: Robin Williams (1951 - 2014)

Gisteren is de Amerikaanse acteur Robin Williams op 63-jarige leeftijd overleden. Williams was een acteur die velen wist te vermaken met zijn veelzijdige rollen in diverse films en tv-series. In deze In Memoriam blikken we terug op het rijke oeuvre van de zeer geliefde acteur en komediant.

Uit de Sarasota Herald-Tribune van 5 januari 1979
Uit de Sarasota Herald-Tribune van 5 januari 1979

De jonge jaren
Robin McLaurin Williams wordt op 21 juli 1951 geboren in Chicago. Al op jonge leeftijd ontdekt hij het plezier van acteren en treedt regelmatig voor zijn moeder op. Het is in het midden van de zeventiger jaren als Williams zijn debuut maakt als acteur in de cast van The Richard Pryor Show. Het is dankzij zijn optreden in dat programma dat Garry Marshall hem kiest voor de rol van het ruimtewezen Mork in de tv-serie Happy Days.

Williams liet in die tijd zijn kwaliteiten al zien door zijn teksten grotendeels te improviseren. Het personage werd al snel erg populair en Mork kreeg zijn eigen tv-serie. Van 1978 tot 1982 was de acteur te zien in de reeks Mork & Mindy, waarin Williams alle vrijheid kreeg om te improviseren. De serie sloeg in als een bom en de afbeelding van het buitenaardse tweetal verscheen op allerlei artikelen zoals broodtrommels, kleurboeken, mokken, posters en vele andere items.

Vanaf het einde van de zeventiger jaren begon Williams zich meer te richten op een loopbaan als standup comedian. Zo is hij te zien in de specials Off The Wall (1978), An Evening with Robin Williams (1982) en Robin Williams: Live at the Met (1986) die de acteur voor HBO opnam. In 1977 maakt Williams zijn debuut op het witte doek in de comedy Can I Do It 'Till I Need Glasses? Drie jaar later heeft Williams zijn eerste hoofdrol te pakken met de verfilming van de klassieke tekenfilmheld Popeye. De grote doorbraak volgt in 1982 als Williams wederom een hoofdrol te pakken heeft, ditmaal in het indrukwekkende drama The World According to Garp.


Good Morning, Vietnam
In de vroege jaren tachtig zien we Williams in humoristische films zoals The Survivors (1983), Moscow on the Hudson (1984), The Best of Times (1986) en Club Paradise (1986). Het is echter de rol van Adrian Cronauer in de anti-oorlogsfilm Good Morning, Vietnam, die Robin Williams weer populair zou maken bij het grote publiek. De acteur zou zelfs een Oscar-nominatie voor zijn aandeel aan die film ontvangen.

Uit de Times Daily van 5 februari 1988
Uit de Times Daily van 5 februari 1988

In 1989 is Williams wederom in een ijzersterke rol te zien, als hij John Keating speelt in de dramafilm Dead Poets Society. Ook voor deze rol ontving Williams een Oscar-nominatie. In het daaropvolgende jaar zien we de acteur onder meer in het heftige drama Awakenings, waarin hij samen met Robert De Niro de hoofdrol speelde. 1991 is een vruchtzaam jaar voor Williams met maar liefst 4 filmrollen, waarvan vooral zijn aandeel in The Fisher King zeer indrukwekkend is. Ook zien we hem als de volwassen Peter Pan in de film Hook.


Mrs. Doubtfire
Vanaf de negentiger jaren doet Williams ook werk als stemacteur. Zo horen we zijn stem in onder meer FernGully: The Last Rainforest en Aladdin. Ook heeft de acteur een hilarische dubbelrol in de comedy Mrs. Doubtfire. De jaren negentig worden verder gekenmerkt door succesvolle rollen in films zoals Jumanji (1995), Jack (1996) en Flubber (1997). In hetzelfde jaar als laatstgenoemde film verschijnt ook de film Good Will Hunting, waarvoor Williams eindelijk zijn langgewenste Oscar in ontvangst mocht nemen.

De negentiger jaren worden vervolgens afgesloten met de sterke fantasyfilm What Dreams May Come (1998), het komische Patch Adams (1998), de dramatische oorlogsfilm Jakob the Liar (1999) en de Isaac Asimov-verfilming Bicentennial Man (1999).

De laatste jaren
In 2002 laat Williams opnieuw blijken dat hij tot veel meer in staat is dan alleen maar grappig zijn. Zo zien we de acteur als creepy psychopaat Seymour Parrish in de thriller One Hour Photo en speelt hij een ijzingwekkende moordenaar in de thriller Insomnia met Al Pacino. In 2006 heeft Williams nogmaals een fijne rol te pakken in de thriller The Night Listener waarin hij een radiodeejay speelt die nogal vreemde zaken meemaakt. Datzelfde jaar zien we Williams ook opduiken als Teddy Roosevelt in de succesvolle avonturenfilm Night at the Museum. Ook in de twee vervolgfilms, waarvan het laatste deel nog moet verschijnen, is Williams weer aanwezig.

Ook is Williams weer te horen in animatiefilms zoals Robots, Happy Feet 1 & 2 en heeft een rol in de populaire tv-serie Law & Order: Special Victims Unit. In 2013 lijkt de acteur een comeback te maken als hij de rol van Simon Roberts speelt in de komische reeks The Crazy Ones. Daarnaast is hij dat jaar ook op het witte doek te zien in films zoals The Big Wedding, The Butler en The Face of Love.

In de zeventiger jaren was Williams, die ook bevriend was met Blues Brother John Belushi, zwaar verslaafd aan cocaïne. Williams zou dan ook pas afkicken na de dood van Belushi (overdosis) en de geboorte van zijn zoon. In 2006 liet de acteur zich opnemen in een afkickcentrum vanwege zijn verslaving aan drank. Na 20 jaar geen druppel drank te hebben aangeraakt had koning alcohol toegeslagen en Williams zag zichzelf genoodzaakt om daar iets aan te doen. Drie jaar later zou Williams wederom in een ziekenhuis belanden, ditmaal vanwege een hartkwaal. Een succesvolle operatie wist de acteur te redden.

Vandaag werd bekend dat het levenloze lichaam van Robin Williams in zijn huis in Tuburon is aangetroffen. Williams is 63 jaar geworden. De acteur leed al tijden aan zware depressies. Robin Williams sprak ooit de beroemde woorden: "You're only given a little spark of madness, You mustn't lose it." Met de dood van Williams heeft de wereld een groot acteur en komiek verloren. Een acteur die we niet snel zullen vergeten.