Feuten-acteur hoeft geen schreeuwende fans

Matthijs van de Sande Bakhuyzen is erg gesteld op zijn privacy. "Ik vind het fijn dat er fans zijn, maar ik hoef geen tieneridool te worden. Daar ben ik niet het type voor, ik ben net iets te ongemakkelijk", zegt de acteur, die doorbrak als jongetje in de serie De Daltons en te zien was in Feuten, in Viva. "Ik kan er ook niet goed tegen als ik word herkend."

De 25-jarige zoon van wijlen regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen en regisseur Adriënne Wurpel heeft er vaak behoefte aan zich werkelijk terug te kunnen trekken. "Ik vind het bijvoorbeeld irritant dat als ik de halve wereld overgevlogen ben naar Bali daar overal wifi blijkt te zijn", gaat Van de Sande Bakhuyzen verder. "Dan had ik net zo goed thuis kunnen zitten. Ik ben altijd op zoek naar plekken waar geen internet is, pas dan heb ik het gevoel dat ik me echt kan afsluiten."

De acteur heeft niet eens een Facebook-account. "Die constante input van informatie vind ik vermoeiend en doet mij als persoon geen goed, ik hou van overzicht en rust."

Dan concentreert Van de Sande Bakhuyzen zich liever op zijn werk. "Als de film het maar goed doet", zegt hij over zijn nieuwste project, de thriller Boy 7, die in december uitkomt. Hierin speelt hij een jongen die in een metro wakker wordt zonder geheugen. Met hulp van een dagboek komen de herinneringen terug en wordt hij geconfronteerd met een complot van internationale omvang.

"Ik heb de eerste versie gezien en ik dacht: wow, dit is echt wie ik ben", gaat de acteur verder. "Ik schaamde me niet toen ik naar mezelf keek, het is een volwassen rol."

Het leukst vond hij eigenlijk nog de fysieke uitdagingen van een rol in een spionagefilm. "Het was tof om ineens in de thrillerwereld terecht te komen. Vecht- en actiescènes spelen vond ik te gek."


Feuten-acteur hoeft geen schreeuwende fans (Foto: Novum)