'Emmy-speech Robin Williams was moeilijkste ooit'

De speech over Robin Williams tijdens de Emmy Awards was de moeilijkste die zijn vriend en collega Billy Crystal ooit heeft gegeven. Dat zei de acteur en komiek vrijdagavond tegen presentatrice Whoopi Goldberg in haar programma The View. De twee komedianten werkten meermaals met Williams, die vorige maand op 63-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.

"Hij was zo'n geweldige vriend van ons en zo'n vrolijke geest", vertelde Crystal. "Daarom heb ik nadat het gebeurde ook alleen 'Geen woorden' getwitterd. Want ik had er letterlijk geen woorden voor. Ik had alleen pijn."

"En dus was die avond de eerste keer dat ik iets over ons maatje kon zeggen", zei een zichtbaar aangeslagen Crystal over de uitreiking van de Amerikaanse tv-prijzen, op 25 augustus. "Het was moeilijk om die tekst te schrijven, om hem grappig te maken, en persoonlijk zonder dat het te veel over mij ging. Mijn lofrede moest ook nog eens in twee minuten voor het oog van de natie worden voorgedragen. Echt een zware klus."

Crystal, Goldberg en Williams zetten zich jaren in voor het goede doel Comic Relief USA. Ook waren Crystal en Williams in tv-programma's te zien. Zo was Williams te gast in The Billy Crystal Comedy Hour en speelden de twee cameo's in een aflevering van de sitcom Friends. De twee waren ook te zien in de comedyfilms Father's Day en Deconstructing Harry en in Hamlet van Kenneth Branagh.