DVD: Brotherhood

Ieder jaar zo om en nabij september/oktober komen in ons land de verhalen over studentenverenigingen weer naar boven. De ontgroeningen, waar niets over mag worden gezegd door de feuten, komt toch mondjesmaat naar buiten en schokt velen. Een week je haar niet wassen, op handen en knieën een zaal binnen lopen onder fel geschreeuw, de drankrekening van de hele club betalen; zomaar wat voorbeelden van hun ontgroeningen. In Amerika pakken ze dat toch een stuk professioneler aan. Zeker de jongens van Sigma Zeta Chi in Brotherhood.
 

Brotherhood dvd cover

De eerstejaars student Adam (Trevor Morgan, The Sixth Sense, The Patriot) zit geblinddoekt achterin een busje en probeert om te gaan met de vreemde situatie waarin hij verkeert. Hij moet namelijk een winkel gaan overvallen en daar een bedrag van 19 dollar en 10 cent buit maken. Dit alles ter afsluiting van zijn ontgroening voor Sigma Zeta Chi, de studentenvereniging van zijn universiteit. Een paar minuten later gaat een medestudent en verenigingslid naar buiten om zijn slag te slaan. Deze jongeman wordt in de winkel neergeschoten terwijl hij de zaak probeert te overvallen. Leider van de club, Frank (Jon Foster, The Informers) zorgt dat de neergeschoten jongen mee kan worden genomen. Het begin van een lange tocht.

Brotherhood screenshot

Adam wil dat de gewonde jongen naar het ziekenhuis gebracht wordt om aan zijn verwondingen behandeld te worden. Frank weigert dit omdat het wellicht vreemd overkomt wanneer de jongens vertellen dat hij is neergeschoten tijdens een overval. Daarom wordt de jongen mee naar het studentenhuis genomen, waar een groot feest aan de gang is. Het feest wordt direct beëindigd en de jongeman met de schotwond wordt in het huis getracht te verzorgen. Dat de kerels ondanks dat zij op een universiteit zijn niet bijster slim genoemd kunnen worden, moge duidelijk zijn. Een bevriende verenigingsmakker wordt erbij gehaald omdat hij Geneeskunde studeert; hij moet het slachtoffer maar even oplappen. 

Brotherhood screenshot

Het zou een behoorlijke spoiler zijn het verhaal hier uit te doeken te doen, maar je zit wel met verdomd veel spanning in je donder te kijken naar Brotherhood. Bepaalde scènes staan bol van de suspense waardoor je de film steeds meer gaat waarderen. De ontwikkelingen in de film zorgen er ook voor dat je af toe een aardig 'what the fuck-momentje' hebt. Brotherhood is geen topfilm geworden, maar toch zeker een goede subtopper. Hij duurt niet lang, maar weet je wel tot het einde toe te boeien. Met een redelijk verrassend einde van de film is het er eentje die het kijken waard is. De problemen stapelen zich op voor de jongens en het is aan hen zich hier steeds uit te redden. En dat blijft je boeien.