Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Bioscoop • 14-12-2011 @ 09:06 •   dm Peter Breuls
print 

Sherlock Holmes is terug in een verhaal dat hem tegenover zijn aartsvijand James Moriarty opstelt. In een actierijk avontuur dat Holmes en Watson in grote problemen brengt moeten ze Moriarty's plannen weten te ontrafelen en vervolgens voorkomen.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Toen in 2009 Sherlock Holmes onder regie van Guy Ritchie in de bioscopen verscheen werd al snel duidelijk dat dit geen reguliere verfilming was van Sir Arthur Conan Doyle's meesterdetective. In de eerste scènes toonde Ritchie al dat Holmes, zo slim en berekenend als hij is, zijn kennis en inzicht gebruikt om een gevecht met een veel sterkere gast effectief te winnen. Zijn denkproces werd in beeld gebracht: klap tegen de slaap om de tegenstander te verwarren, stomp in de maag om 'm te laten zakken, ram tegen de kaak om deze te breken. Deze Sherlock, neergezet door Robert Downey Jr., was een vechtersbaas, eentje die niet alleen speurt, nadenkt, aanwijzingen geeft, maar die zich volop in de strijd mengt.

Het werkte; hoewel de kritieken wisselend waren met voornamelijk aanmerkingen op het feit dat de film veel focus op actie legde, is Sherlock Holmes op het moment van schrijven Guy Ritchies financieel meest succesvolle film. Een tweede deel was dan ook niet verwonderlijk.

In het vervolg ligt de focus zo mogelijk nog meer op actie. Nu het publiek bekend is met deze benadering van Holmes hoeft er niet meer inleidend gedaan te worden en is er ruimte voor een film waarin de plot soms letterlijk vertraagt om plaats te maken voor actie.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows draait om de vete tussen Holmes en zijn aartsvijand, Professor James Moriarty. Deze werd in de eerste film al licht geïntroduceerd, maar die voorkennis is niet vereist voor het zien van deze film. Zoals in alle Holmes-adaptaties is Moriarty Holmes' evenknie: net zo briljant en berekenend, een ware uitdaging voor Holmes waarbij pogingen om de detective te misleiden nog wel eens willen slagen, maar Moriarty is een crimineel. Een gewetenloze, kwade meestercrimineel, wat hem wellicht in het voordeel stelt tegenover Holmes. En als het niet dat is, dan is het wel zijn netwerk van handlangers die zijn zorgvuldig geplande acties voor hem uitvoeren en feitelijk een grote criminele organisatie vormen.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows: Holmes en Moriarty

Moriarty lijkt voornamelijk twee doelen te hebben in deze film: naast dat hij de strijd tegen Holmes op een eervolle manier wil winnen -- Holmes gewoon laten omleggen door een handlanger is hem te min, hij wil het op een wijze doen die hen beiden siert -- is hij in het bezit van een wapenarsenaal dat hij wil verkopen aan oorlogvoerende landen. Dat laatste leidt ertoe dat hij graag een oorlog ontketent en daarin is tegelijk Holmes' belangrijkste taak besloten: voorkomen dat Moriarty hierin slaagt.

Guy Ritchie liet in Sherlock Holmes al zien een groot deel van de filmbeleving te laten rusten op zijn weergave van de situatie: slow-motion, veel actie en een steampunk-stijl die, hoewel duidelijk Victoriaans, alles behalve stoffig is. In dit deel is nog meer van het verhaal gewijd aan actie en explosief geweld, op een manier die qua stijl soms doet denken aan Zack Snyders Sucker Punch. Inderdaad; de manier waarop uitgebreide setpieces gelardeerd worden met gevechten, spektakel, explosies en slow-motion lijken soms direct afkomstig uit een pagina van Snyders draaiboek. Verschil met deze film is echter dat alles veelal ten dienste staat van het verhaal, waar dat bij Sucker Punch voornamelijk andersom is. Bovendien heeft Ritchie de hulp van componist Hans Zimmer (bekend van onder andere de Pirates- en Dark Knight-filmseries) om de visualisatie muzikaal aan te kleden.

Het resultaat is een spectaculair interessante film: Holmes is onverminderd de man die alles waarneemt, interpreteert en gebruikt om raadsels op te lossen, maar ook de vechtersbaas die zich effectief uit situaties redt. Net als in het eerste deel neemt Ritchie ons mee in de denkwereld van de meesterdetective. Een groot deel van de plot draait, tussen alle actie door, ook om het uitvogelen van de intenties van Moriarty en de betrokkenheid van andere personages. Soms levert dat een gebrek aan overzicht op maar dat wordt in de meeste gevallen al snel goedgemaakt door verklaringen of simpelweg een prachtige actiescène.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows

Sherlock Holmes: A Game of Shadows is een film die de hardcore Sherlock Holmes-fan wellicht nog steeds niet helemaal tevreden zal stellen, maar die zou op basis van de eerste film toch al geen interesse in het vervolg hebben. Wat rest is een publiek dat geïnteresseerd is in een boeiend verhaal, stijlvol en spectaculair weergegeven door een regisseur met een duidelijke visie, ondersteund door een goede cast en een prachtige soundtrack. Een publiek dat z'n zin krijgt.
Lees ook:

» 26/09 Film: The Maze Runner8
» 21/09 Film: What If3
» 21/09 Film: If I Stay0
» 19/09 Film: Patria11


14817 views / 24 reacties
thumbnail
OorsprongVerenigde Staten, 2011
RegieGuy Ritchie
GenreActie, Avontuur, Mysterie, Thriller, Misdaad
CastRobert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Jared Harris, Stephen Fry, Noomi Rapace, Eddie Marsan, Kelly Reilly,...
KijkwijzerVanaf 12 jaarGeweldAngst
Waardering    
Aantal stemmen    19
User-waardering    
Aantal stemmen    19
Reacties op dit bericht
24  van 24 reacties op deze pagina. Pagina  1
userIcon
Plezierig verrast door deel 1. Ben benieuwd naar deze. De review belooft in ieder geval veel goeds.
userIcon
Waarom zo lovend over de film en toch maar een 7.8 geven? Wat zijn dan in de ogen van de reviewer de echte punten van kritiek? Met een lovende review heb ik op zijn minst wel een 8+ verwacht.
userIcon
Als hij net zo leuk is als deel 1 dan ben ik tevreden
userIcon
Ik kon deel 1 ook wel waarderen. Tenminste een actiefilm die ook nog waarde hecht aan een verhaal.
man Breuls (Administrator) 14-12-2011 @ 19:27 fotoboek homepage
userIcon
quote:
Op woensdag 14 december 2011 @ 11:38 schreef MakuMaku het volgende:
Waarom zo lovend over de film en toch maar een 7.8 geven? Wat zijn dan in de ogen van de reviewer de echte punten van kritiek? Met een lovende review heb ik op zijn minst wel een 8+ verwacht.
Het verhaal had best sterker gemogen, al stoort het me niet. Geen echt kritiekpunt dus, maar wel een reden dat ik niet dusdanig onder de indruk ben dat ik de film een 8 of meer wil geven.
userIcon
Ben het wel eens met de score: leuke actiefilm, leuke setting. Ik ben zelf nogal een Sherlock-fan en vindt daarom de BBC-serie met Benedict Cumberbatch (die Holmes naar de 21e eeuw haalt) leuker, maar hier heb ik me ook wel mee vermaakt
userIcon
Sherlock, What is the best place to pick up chicks?
userIcon
quote:
Op donderdag 15 december 2011 @ 16:21 schreef Sabata het volgende:
Ben het wel eens met de score: leuke actiefilm, leuke setting. Ik ben zelf nogal een Sherlock-fan en vindt daarom de BBC-serie met Benedict Cumberbatch (die Holmes naar de 21e eeuw haalt) leuker, maar hier heb ik me ook wel mee vermaakt
Die serie is geweldig en die Cumberbatch... Geniale acteur!
Ga vanavond deze film kijken in de bios
Ben benieuwd, de eerste film vond ik wel vermakelijk.
userIcon
Ik heb hem gisteren gezien in de bios. Deel 1 vond ik leuker. Het lijkt wel of ze voor de scenes in deel 1 meer tijd hebben genomen. Alles volgt elkaar zo snel op in deel 2.
man Dark_Angelus (Redactie Frontpage) 16-12-2011 @ 22:39 fotoboek homepage
userIcon
Waanzinnige film weer
userIcon
Vond hem aardig tegenvallen... Slecht verhaal, saaie bad guy, erg kinderachtige grappen (oh hij is naakt, oh hij heeft vrouwenkleren aan, haha). Niet eens moorden die opgelost hoeven te worden...
Deel 1 vond ik vrij origineel met interessante mysterieuze moorden en bad guy en dan wat actiescenes om de film energie te geven. Maar deel 2 vond ik een beetje 'bam boem Hollywood actie'.
man Breuls (Administrator) 17-12-2011 @ 11:03 fotoboek homepage
userIcon
Het is meer actie en minder verhaal, inderdaad. Maar in deel 1 werd al wel duidelijk dat dat is wat deze filmserie een beetje moet voorstellen.

Voor het echte detectivewerk kan ik de serie Sherlock, hierboven al genoemd, aanbevelen. Ergens in de komende maanden zendt BBC de tweede serie ervan uit.
vrouw DeLuna (Redactie Sport) 17-12-2011 @ 19:12 fotoboek no homepage
userIcon
Ik vond hem echt geweldig.
userIcon
Voor degenen die sowieso van de sherlock Holmes verhalen houden heeft BBC ook een mini-serie gemaakt met Sherlock in de huidige tijd.
Erg goed ge-acteerd en in de verhalen is ook aardig wat werk gaan zitten.
01 januari 2012 start seizoen 2 van deze geweldige serie op de BBC (weer slechts 3 afleveringen maar vast weer de moeite van het kijken waard)
man Breuls (Administrator) 18-12-2011 @ 00:46 fotoboek homepage
userIcon
Die serie was al genoemd SiGNe.
goeie actie leuke grappen. soms ben je inderdaad even het overzicht kwijt. jammer is wel dat ik al een keer een serie had gezien en daar seizoen 1 net zo eindigt als deze film; de waterval.
man Breuls (Administrator) 18-12-2011 @ 19:57 fotoboek homepage
userIcon
Die waterval is dan ook afkomstig uit het boek.
userIcon
Waarom in vredesnaam wordt zo'n film opgehangen aan het personage Sherlock Holmes

Wie de boeken gelezen heeft weet dat er zo goed als geen overeenkomsten zijn met wat er in de films wordt getoond.

Niks mis met een actiefilm en een leuk Robert Downey Jr. vehicel, maar bezoedel er alsjeblieft het werk van Arthur Conan Doyle niet mee.
quote:
Op zondag 18 december 2011 @ 19:57 schreef Breuls het volgende:
Die waterval is dan ook afkomstig uit het boek.
ja die heb ik niet gelezen ik ben even kwijt ook welke van de enorme hoeveelheid sherlock holmes ik heb gekeken, waren in ieder geval 4 seizoenen
userIcon
Een TOP film . Hij was zeer leuk!
userIcon
Zeer vermakelijke film wat je met een flink korrel zout moet nemen
userIcon
Ik vond hem geen reet aan
24  van 24 reacties op deze pagina. Pagina  1


Lees ook:

» 26/09 Film: The Maze Runner8
» 21/09 Film: What If3
» 21/09 Film: If I Stay0
» 19/09 Film: Patria11
Gebruikersnaam 
Wachtwoord
 

Zoek een film

Video's
Meteen bestellen?