The Cabin in the Woods

Bioscoop • 18-04-2012 @ 09:06 •   dm Peter Breuls
print 

Het is alsof je een grote valkuil voor jezelf opent als filmmaker, wanneer je in je trailer al aangeeft dat de kijker geen formulefilm met voorspelbare elementen moet verwachten. "You think you know the story -- think again," luidt de belangrijkste informatie in de trailer voor The Cabin in the Woods. Je denkt dat je dankzij deze waarschuwing alsnog het verhaal kent? Denk nog eens na.

The Cabin in the Woods is een film uit 2009. In de lente van dat jaar werd de film opgenomen om vervolgens drie jaar op de plank te liggen door een faillissement van filmstudio MGM. Distributeur Lionsgate heeft de film in de tussentijd opgepikt en april 2012 gekozen als releasemoment, wat een zucht van verlichting opleverde bij fans van Joss Whedon. De perikelen rond de film werden door de fans van de filmmaker namelijk nauwlettend gevolgd: samen met Buffy the Vampire Slayer en Angel-collega Drew Goddard bedacht hij het concept van de film en samen schreven ze het scenario. Goddard nam vervolgens de regie voor zijn rekening. Het resultaat is vervolgens een duidelijk product van Buffy-schrijvers.

De film begint zoals een standaard horrorfilm behoort te beginnen: een groep jongeren gaat een weekendje weg naar een hutje in een bos. Lekker met z'n vijven weg van alles, beetje chillen, beetje feesten, beetje geslacht worden door bovennatuurlijke figuren. Tegelijk met dit begin wordt de kijker echter meegenomen achter de schermen van dit weekendje uit: in een controlecentrum maken enkele gestropdasde figuren zich ook op voor een interessant weekend. Deze figuren zijn onderdeel van een grotere organisatie en lijken een soort scenario klaar te hebben liggen voor de vijf hutbezoekers. Monsters worden klaargezet, weddenschappen tussen het personeel worden afgesloten, de figuren nemen plaats in een grote controlekamer en de horror kan beginnen. Maar waarom? En hoe precies?

The Cabin in the Woods laat veel van zichzelf zien in het begin van de film, maar maakt al snel duidelijk dat er meer achter zit. De jongeren en de mannen in de controlekamer gedragen zich zoals je verwacht, totdat de elementen onduidelijker worden: in wiens opdracht werkt de controlekamer? Hoeveel invloed hebben ze eigenlijk over de jongeren? Welke factoren zijn meegewogen en welke over het hoofd gezien? Wie overleeft en wie niet? Is het allemaal in scène gezet?

De film bouwt zich bewust op als een klassieke horror, inclusief een cast die op het eerste gezicht uit stereotypen bestaat. We hebben de stoere sportieve jock, het domme blondje, de studiebol, het tutje en de stoner. Dit zou echter geen Whedon-film zijn als deze vijf types niet juist worden gebruikt om het genre op z'n kop te zetten. Net zoals de eerste voorkomens van de groep jongeren niet zijn wat ze lijken zijn de standaard horrorelementen dat ook niet. Waarom lijkt het blondje dommer dan de rest? Waarom ga je afzonderlijk van elkaar op onderzoek uit? Waarom ga je in het bos seksen als er gevaar dreigt? Voor veel elementen is een verklaring; zelfs voor het horrorverhaal zelf.

Het resultaat van deze oefening in slimme-filmmaker-spelen is een originele horrorfilm die uitermate vermaakt. De standaard horrorzaken mogen dan een middel zijn om een punt te maken, ze zijn wel degelijk entertainment. De dialogen zijn leuk bijdehand, de monsters zijn doorsnee maar toch mysterieus en wanneer het verhaal zich begint te onthullen en meer puzzelstukjes op hun plaats lijken te vallen, ziet de puzzel er ineens anders uit dan je had verwacht. Net zoals het weekend van de jongeren wordt gestuurd door de mannen in de controlekamer, worden de clichés uit horrorfilms gebruikt om dit verhaal een andere kant op te sturen dan de kijker denkt te hebben ontdekt. Het zou een hele prestatie zijn om de ontknoping in de finale al te ontdekken voordat deze plaatsvindt.

The Cabin in the Woods

Het idee voor die finale was volgens Goddard en Whedon overigens de basis voor het verhaal van de film. Toch zal de meer behoudende kijker de uitkomst van het mysterie al gauw over de top en vergezocht vinden. Het is echter moeilijk te ontkennen dat de film tot het einde toe spannend, eng en grappig is. Wat dat betreft valt er een lijn te trekken tussen deze film en die eerdere samenwerking van het duo; de tv-series Buffy en Angel. Ook hier werd karaktergedreven drama verweven met B-film-elementen en met veel humor en tact aan elkaar geknoopt. Het resultaat is dat The Cabin in the Woods een stukje entertainment van verschillende niveau's is dat zich kan meten met de besten.
14721 views / 17 reacties
OorsprongVerenigde Staten, 2012
RegieDrew Goddard
GenreHorror, Thriller
CastRichard Jenkins, Bradley Whitford, Jesse Williams, Chris Hemsworth, Fran Kranz, Kristen Connolly, Brian J. White, Amy...
KijkwijzerVanaf 16 jaarGeweldAngstGrof taalgebruik
Waardering    
Aantal stemmen    35
User-waardering    
Aantal stemmen    35
Positie in chart 90 » bekijk volledige lijst
Reacties op dit bericht
17  van 17 reacties op deze pagina. Pagina  1
userIcon
Het lijkt mij een erg goede film, even kijken of hij in de IMax draait
man Breuls (Administrator) 18-04-2012 @ 13:59 fotoboek homepage
userIcon
Nope, het is geen IMAX film.
userIcon
Vrijdagavond ga ik hem kijken, ben echt heel erg benieuwd
userIcon
Film is aardig maar niet het beste ooit wel lekker over the top
userIcon
Loved it.
Erg leuke film, over the top zoals we gewend zijn van Whedon.
ik ben erg teleurgesteld dat hij hier (drachten) niet draait terwijl ze die bagger zoals battleship wel draaien
Kreeg ook al 5 sterren in de Spits. Ben wel erg benieuwd nu. Zaterdag maar even kijken.
Het was leuk om een aantal mensen uit de buffy/angel series weer eens terug te zien.
userIcon
Matig, voorspelbaar en teleurstellend. (en ik was niet de enige in de zaal die dat vond)


Met het zien van de trailer en de eerste 5 minuten van de film weet je het verhaal al en is er goed te voorspellen hoe alles verloopt. Verder weinig diepgang en geen enkel schrik of kippenvelgevoel moment.

[ Bericht gewijzigd door knirfie op vrijdag 20 april 2012 @ 15:15 ]
Ben zeer benieuwd, hij lijkt leuk! Josh Whedon Buffy, Angel, Dollhouse en natuurlijk Firefly en Serenity

Amy Acker - Angel & Dollhouse
Fran Kranz - Dollhouse
man Breuls (Administrator) 20-04-2012 @ 22:37 fotoboek homepage
userIcon
Vergeet Tom Lenk niet, uit Buffy en Angel.
man Breuls (Administrator) 20-04-2012 @ 22:38 fotoboek homepage
userIcon
quote:
Op vrijdag 20 april 2012 @ 15:10 schreef knirfie het volgende:
Matig, voorspelbaar en teleurstellend. (en ik was niet de enige in de zaal die dat vond)


Met het zien van de trailer en de eerste 5 minuten van de film weet je het verhaal al en is er goed te voorspellen hoe alles verloopt. Verder weinig diepgang en geen enkel schrik of kippenvelgevoel moment.
Jij wist uit de trailer al te voorspellen hoe het verloopt? Dan ben je minstens helderziend. Want de trailer hint op absoluut geen enkele manier naar de finale.
Vond het een erg leuke film.
Vooral de referenties naar alle andere horror films was erg grappig.

En in de finale gaat het hek echt volledig van de dam
userIcon
erg leuke film met voldoende gore, horror en een paar hilarische momenten

inderdaad de referenties waren prachtig
userIcon
Gisteren gezien, wat een geweldige film met mooie referenties.
userIcon
Deze film was echt meesterlijk
17  van 17 reacties op deze pagina. Pagina  1


Lees ook:

» 07/03 Nieuwe trailer voor The Cabin In The Woods3
» 14/01 Trailer: The Cabin in the Woods4
» 13/01 The Cabin in The Woods opent SXSW Filmfestival3
» 26/09 Film: The Maze Runner8
Gebruikersnaam 
Wachtwoord
 

Zoek een film

Video's
Meteen bestellen?