The Avengers

Bioscoop • 25-04-2012 @ 09:30 •   dm Peter Breuls
print 

Wanneer de Noorse God Loki op Aarde komt en dreigt de wereld aan zijn heerschappij te onderwerpen rest S.H.I.E.L.D.-directeur Nick Fury maar één ding: hij moet de machtigste helden van de wereld bijeen brengen om tegen het kwaad te vechten. Maar het Avengers Initiative is geannuleerd en de teamleden hebben nog nooit samengewerkt. Wie redt de wereld van de ondergang?

Toen Samuel L. Jackson een verschijning maakte na de aftiteling van Iron Man, vier jaar geleden, begonnen bij film- en comicfans de fanboyzenuwen te trillen: dit moest iets gaafs betekenen. De spanning werd in de jaren daarna steeds verder opgebouwd, met scènes in de films van de Hulk, Thor en Captain America die allemaal wezen op een gedeelde continuïteit tussen de films. Er zou een film komen waar al deze grote helden tegelijk in zouden voorkomen: The Avengers.

Het is geen lichte onderneming om een dergelijke film op te bouwen: de druk van het introduceren van de origins van de helden is er door de voorgaande films af, maar The Avengers moet een podium bieden voor vier grote superhelden, twee kleinere (Hawkeye en Black Widow), en de bekendere S.H.I.E.L.D.-figuren. En dan moet er ook nog een schurk te bevechten zijn. Gelukkig lag deze taak bij Joss Whedon, die met zijn vele tv-werk (onder andere Buffy the Vampire Slayer en FireFly) al heeft bewezen niet alleen interessante concepten te kunnnen opbouwen, maar ook uiteenlopende leden van een ensemble-cast te kunnen laten samenwerken.

In The Avengers ontstaat door de komst van Loki, een logisch gevolg van scènes uit de vorige films en de Nick Fury-comic die de afgelopen weken verscheen, de noodzaak om de helden bijeen te rapen. Het is vervolgens aan S.H.I.E.L.D. om de helden te verzamelen en ze te overtuigen samen te werken. Dit is geen gemakkelijke taak: de vier zijn nog nooit eerder onderdeel van een team geweest en hun werkwijzen liggen ver uiteen. In zekere zin valt hier een vergelijking te trekken tussen S.H.I.E.L.D.-directeur Fury en Avengers-regisseur Whedon: beiden hebben de taak een groep figuren samen een zinnige eenheid te laten vormen. Whedon bedacht zelf het verhaal van de film, samen met X-Men en Hulk-schrijver Zak Penn, en schreef vervolgens het scenario. Hierbij betrok hij de acteurs zoveel mogelijk, omdat zij hun personage het beste kennen en zinnige input zouden kunnen leveren.

Deze input is nuttig gebleken; zo stelde Robert Downey Jr. dat de aanwezigheid van Gwyneth Paltrows Pepper Potts een vereiste was. En daar heeft hij geen ongelijk in: Stark en Potts zijn een setje sinds de finale van Iron Man 2 en deze film is voor Stark een voortzetting van zijn verhaal. Potts aanwezigheid in de nieuwbouwtoren Stark Tower in New York is daarom niet alleen een leuke, maar ook een logische toevoeging. De verhalen van de andere helden sluiten eveneens logisch aan: na The Incredible Hulk dook Bruce Banner weer onder, op zoek naar een plek waar hij zijn rust kon houden zonder onderbrekingen van 'the other guy'. In Azië speelt hij nu dokter voor minder bedeelden wanneer hij door Black Widow wordt verzocht als wetenschapper mee te werken aan de operatie. Captain America, Steve Rogers, is nog steeds onder de hoede van S.H.I.E.L.D. wanneer hij voor het eerst in beeld komt: zijn introductie in de film is reeds getoond na de aftiteling van zijn vorige avontuur. Thor vindt, als alles overziende Noorse God, uiteindelijk zelf zijn weg naar Aarde als hij ontdekt dat zijn halfbroer rotzooi aan het trappen is.

Whedon heeft de overgang van de vijf voorgaande films naar dit gezamenlijke avontuur zo natuurlijk mogelijk laten verlopen. De helden zijn niet ineens een team: daar gaan wat strubbelingen en gevechten overheen. Het resultaat is dan ook dat The Avengers niet zozeer het verhaal van hun eerste gezamenlijke vijand is, maar het sluitstuk van hun origin story: hoezeer Nick Fury en Phil Coulson in de vorige films al het grondwerk hebben gelegd voor het Avengers Intiative, het zijn uiteindelijk de helden zelf die het team moeten vormen. Het is hun gezamenlijke vijand die ze van dit nut overtuigt.

The Avengers is een interessante vertelling over de samenkomst van een groep superhelden, maar het is daarnaast ook gewoon een geslaagde superheldenfilm. Er is een serieuze dreiging, er is een brede range aan coole tech, er zijn stoere figuren en (naar Whedon-traditie) gave vechtscènes. En er is een grote finale in New York die Michael Bay wel als voorbeeld mag nemen voor z'n volgende Transformers-film: de helden werken samen, vechten tegen Loki's Chitauri-leger en dit alles zonder de kijker te verwarren of vermoeien. Het is een film waarin actiescènes een functie hebben. Het is ook een film die erin slaagt om elk van de acht hoofdrollen voldoende ruimte te geven, waardoor fans van iedere super- of subheld hun favoriet kunnen zien schijnen. Mark Ruffalo laat bovendien zien meer dan geschikt te zijn om een volgende Hulk-film te dragen: zijn Bruce Banner is beter dan die van Edward Norton, en dankzij het scenario is zijn verhaal interessanter (en grappiger) dan dat uit de vorige film.

Door zijn monsteromvang, langdurige opbouw en grote diverse cast zou The Avengers door mindere geesten met gemak uitgevoerd kunnen zijn als een goedkope, met visual effects aangeklede, popcorn-superheldenfilm van weggooiformaat. Dat is het niet geworden; Joss Whedon kent zijn helden, weet hoe ze werken en heeft ze samengebracht in een door de personages gedreven superheldendrama. Een drama waarin de tijd wordt genomen om persoonlijk te worden met de helden, zonder te vergeten hoe stoere actiescènes ook hun functie moeten vervullen. Al deze elementen maken van The Avengers een uitermate succesvolle comicverfilming, waarmee hopelijk een nieuwe standaard wordt gezet voor de komende jaren.
15610 views / 37 reacties
thumbnail
OorsprongVerenigde Staten, 2012
RegieJoss Whedon
GenreActie, Avontuur, Science Fiction
CastRobert Downey Jr, Chris Evans, Chris Hemsworth, Jeremy Renner, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Mark Ruffalo,...
KijkwijzerVanaf 12 jaarGeweld
Waardering    
Aantal stemmen    100
User-waardering    
Aantal stemmen    100
Positie in chart 4 » bekijk volledige lijst
Reacties op dit bericht
37  van 37 reacties op deze pagina. (3 verborgen.Registreer en log in om deze berichten te kunnen zien)
Pagina  1
man Dagonet (Redactie Frontpage / Forummod) 25-04-2012 @ 09:49 fotoboek no homepage
userIcon
Goede review, ben benieuwd naar de film!
Dat Whedon een goed staaltje werk zou afleveren was ook wel de verwachting gezien zijn achtergrond als comicsschrijver. Blij te zien dat het ook waargemaakt wordt.
userIcon
Volgende week pas heen, maar ontzettend zin in
userIcon
Oef beter dan Norton zijn Hulk dat is een bold statement, sir. Maar we zullen het zien vanavond! Imax 3D
userIcon
Voor de continuiteit had ik toch liever gezien dat Norton gewoon Banner speelde. Het opnieuw casten van rollen vind ik toch altijd een beetje cheapo. Het doet me denken aan soapseries.
Hoe is de 3D? Morgen ga ik naar Imax in Rotterdam, maar ik weet nog dat het 3D van de trailer alles behalve geweldig was. Zo moest ik meer dan ooit actief focussen om niet de draad kwijt te raken en ik werd niet misselijk, maar voelde na die 1,5 minuut al direct een soort oog-vermoeidheid...
userIcon
Zien zien zien zien!
userIcon
Peter, zou je me kunnen zeggen waarom je denkt dat Ruffalo een betere Bruce Banner neerzet dan Norton? Eventueel met een spoiler tag?
Erg goeie review!
man Breuls (Administrator) 25-04-2012 @ 18:55 fotoboek homepage
userIcon
quote:
Op woensdag 25 april 2012 @ 12:24 schreef RichardDawkins het volgende:
Peter, zou je me kunnen zeggen waarom je denkt dat Ruffalo een betere Bruce Banner neerzet dan Norton? Eventueel met een spoiler tag?
Ik mag Banner hier meer, als persoon. Hij is wijzer, meer ervaren, daardoor ook minder angstig voor een 'situatie'. Meer in control. En als Hulk is hij veel leuker, grappiger zelfs.
quote:
Op woensdag 25 april 2012 @ 16:51 schreef januswakus het volgende:
heb gezien, viel echt tegen mischien te hoge verwachting. het eerste uur te weinig actie te veel verhaal (bla bla bla) daarna begon de actie pas maar niet indrukwekkend de sfx is o.k. maar niet top, de laatste half uur continue gevecht maar te eentonig. te voorspelbaar. al met al een teleurstelling dus....
Het klinkt alsof je een actiefilm had verwacht, in plaats van een film met een beetje inhoud.
userIcon
Net de film gezien....wat een super toffe film is het geworden! Van begin tot eind genoten. Veel actie, goed/leuk verhaal en goeie humor. Al met al een aanrader!
userIcon
quote:
Op woensdag 25 april 2012 @ 16:51 schreef januswakus het volgende:
heb gezien, viel echt tegen mischien te hoge verwachting. het eerste uur te weinig actie te veel verhaal (bla bla bla) daarna begon de actie pas maar niet indrukwekkend de sfx is o.k. maar niet top, de laatste half uur continue gevecht maar te eentonig. te voorspelbaar. al met al een teleurstelling dus....
Precies wat er mis was met Ironman (2 helemaal) Hulk en Thor dus.
Hoop blabla en te weinig actie of te veel ineens waardoor er geen spanning is.

Ook wel logisch als ik lees dat het scenario nog gemaakt moet worden NA de andere films..Zoiets moet toch van te voren vast liggen.
man Stefan (Redactie Frontpage) 26-04-2012 @ 01:07 fotoboek no homepage
userIcon
Ruffalo is idd beter als Banner. En aangezien Ruffalo ook de motioncapture deed van Hulk en hulk erg geestig is vind ik m echt de betere speler.
userIcon
quote:
Op donderdag 26 april 2012 @ 00:34 schreef BaBy-G het volgende:

[..]


En dan Nick Fury door een neger (met alle respect voor Samuel Jackson) laten vertolken
http://en.wikipedia.org/wiki/Ultimate_Nick_Fury


A reinterpretation of the character Nick Fury, one of the most notable differences between the two is that the mainstream Nick Fury is an Italian American colonel with graying brown hair, while this Nick Fury is a bald African American general, whose likeness specifically based upon that of actor Samuel L. Jackson (with the actor's permission)

userIcon
Eeeehm..Nick Fury is al jaaaarreeeen geleden door Marvel geremaked tot de hedendaagse Nick Fury...
Heb je de Marvel Cartoons van de afgeloppen jaren nooit bekeken..?? of de strips uberhaubt gelezen..??

Anyway..ben vandaag geweest...man oh man oh man..wat heb ik me kapot gelachen om de grappige momenten in de film...
Voor degenen die zijn geweest... : "Adopted" en "Puny God" maakten de zaal helemaal stuk..!!! hahaha
userIcon
quote:
Op donderdag 26 april 2012 @ 04:20 schreef The-Rock het volgende:
"Puny God"
Hehe ik heb zo een vaag vermoeden wie dat zei.
userIcon
Awesome film de beste comic book film imo. (ja beter dan de The Dark Knight). De film doet precies wat het moet doen en die 140minuten waren zo voorbij!

Wat een toffe film!
userIcon
SPOILER
"he is still my brother"
"He killed 80 people in 2 days"
"he is adopted"
quote:
Op donderdag 26 april 2012 @ 04:20 schreef The-Rock het volgende:
Puny God
Maat en ik hadden de tranen in onze ogen van het lachen. Konden gewoon niet meer stoppen!

quote:
Op donderdag 26 april 2012 @ 10:07 schreef HSG het volgende:
SPOILER
"he is still my brother"
"He killed 80 people in 2 days"
"he is adopted"
Zaal kwam ook hier niet meer bij.
"Oke Legolas you come with me"
userIcon
En op de brug...even stiekem een spellete spelen!
userIcon
quote:
Op donderdag 26 april 2012 @ 00:34 schreef BaBy-G het volgende:

[..]


En dan Nick Fury door een neger (met alle respect voor Samuel Jackson) laten vertolken
Al moet Samuel L Jackson Jezus spelen, doet ie dat nog geloofwaardig, mijn eerste indruk ook Whaaaat...... maar vind hem geweldig, vanavond Premiere hier in Norge , ik sta vooraan (geen vaste plaatsen) , alleen jammer dat ze weer zo'n computer hulk gebruiken , dat is zo duidelijk nep, kunnen ze net zo goed Hulk Hogan groen verven...
man Breuls (Administrator) 27-04-2012 @ 10:08 fotoboek homepage
userIcon
Hulk is zo echt als mogelijk is zonder daadwerkelijk een acteur te tonen; Ruffalo heeft zelf de motion capture gedaan, dus Banner en Hulk worden gespeeld door dezelfde acteur.
quote:
Op woensdag 25 april 2012 @ 12:04 schreef Bananenbuiger het volgende:
Hoe is de 3D? Morgen ga ik naar Imax in Rotterdam, maar ik weet nog dat het 3D van de trailer alles behalve geweldig was. Zo moest ik meer dan ooit actief focussen om niet de draad kwijt te raken en ik werd niet misselijk, maar voelde na die 1,5 minuut al direct een soort oog-vermoeidheid...
userIcon
Aangezien alle bioscopen waar ik in de buurt woon er voor hebben gekozen om alleen de 3d versie uit te zenden wacht ik wel op een download...
De bioscopen kiezen er niet voor om het alleen in 3D te tonen, Disney (de uitgever) kiest ervoor om het in Nederland niet in 2D beschikbaar te stellen voor de bioscopen (volgens Pathé althans).
Ja, Puny God, erg om gelachen
userIcon
quote:
Op zaterdag 28 april 2012 @ 04:10 schreef AdamantiumX het volgende:
Ik vond hem echt tegenvallen, snap dan ook niet dat iedereen zo lyrisch is over deze film. 13 uit een dozijn, niets nieuws en langdradig. Er zat werkelijk niets mysterieus of aangrijpend in.
Xmen first class en de nieuwe batman films waren dan vele malen beter.
eens daarnaast 3D
quote:
Op zaterdag 28 april 2012 @ 12:55 schreef afgelopen het volgende:
[..]


Waarschijnlijk zijn de snelle cuts in de trailer die het verergeren, want gelukkig viel het alles mee bij de film zelf ff paar minuutjes wennen en daarna vergeten...
Wat een verschrikkelijk slechte film was dat zeg en dan ook nog 12 euro ervoor betalen omdat ze 'm in die bioscoop alleen in 3D aanbieden. Dan is er eindelijk een film waarbij ik bereid was om het te betalen en dan is het uiteindelijk NIETS bijzonders ondanks de 'grote' acteurs en special effects. Als je zo'n verhaal gaat verfilmen zijn de verwachtingen hoog omdat je zoveel hebt om te kunnen gebruiken en dan verpest je het zo...toegankelijk voor mensen die het niet kennen en een lachertje voor diegene die het van vroeger kennen. Ze mogen wel eens wat rekening houden met fans ipv de film zo toegankelijk mogelijk te maken en alleen de characters voorstelt die geen introductie nodig hebben.
userIcon
quote:
Op woensdag 25 april 2012 @ 23:33 schreef Californian het volgende:
Net de film gezien....wat een super toffe film is het geworden! Van begin tot eind genoten. Veel actie, goed/leuk verhaal en goeie humor. Al met al een aanrader!
Dit dus

Ben afgelopen zaterdag geweest.

The Hulk , wat was die meesterlijk
Heb de Avengers nu 2 keer gezien in de bioscoop.

Tweede keer zat ik beter in het midden dus was toch nog steeds de zeer zeker moeite waard.

Maar echt voor mij de beste film ooit.
Die laatste 40 minuten waren echt een orgie van perfecte actie.
De lat is hoger gelegd voor elke actiefilm die na deze film gaat komen.
userIcon
film.
Alleen zooooo jammer van het 3d wat naderhand gedaan is.
Doe het dan meteen of doe het niet.
Voor de rest zie eerste zin.
37  van 37 reacties op deze pagina. (3 verborgen.Registreer en log in om deze berichten te kunnen zien)
Pagina  1


Lees ook:

» 24/04 Foto's: Première 'The Avengers' in RAI Amsterdam12
» 02/04 Preview: The Avengers25
» 29/02 The Avengers: tweede trailer17
» 07/09 Film: A Most Wanted Man2
Gebruikersnaam 
Wachtwoord
 

Zoek een film

Video's
Meteen bestellen?