The Muppets

De laatste film met Jim Hensons The Muppets stamde alweer uit 2005 (een bewerking van The Wizard of Oz), maar Walt Disney besloot om de populaire poppen nieuw leven in te blazen. Met behulp van een briljante introductietrailer werd een nieuwe bioscoopfilm aangekondigd met Jason Segel, Amy Adams en natuurlijk de bekende Muppets. Het werd een groot succes en bracht bijna 160 miljoen dollar in het laatje. Daarnaast is een vervolg al aangekondigd.

Walter is de grootste Muppets-fan ter wereld en hij is met zijn beste vrienden Gary (Jason Segel) en Mary (Amy Adams) op vakantie in Los Angeles. Hij ontdekt het slechte plan van de rijke oliemagnaat Tex Richman (Chris Cooper) om het Muppet Theater te sluiten en er een olieplatform van te maken. Er is 10 miljoen dollar nodig om het theater uit de handen te redden van de oliebaron. Walter, Mary en Gary willen Kermit helpen om de Muppets weer bij elkaar te brengen. De Muppets zijn ondertussen ieder een eigen leven gaan leiden. Fozzy treedt nu op met de Reno casino Tribute Band de Moopets, Miss Piggy is een plus-size fashion editor bij Vogue Paris, Animal is in een kliniek in Santa Barbara om zijn zelfbeheersing onder controle te krijgen en Gonzo is een zeer bekende loodgieter geworden.

FOK! schreef al eerder een recensie over de film: "The Muppets is een trip down memory lane voor Muppets-fans en een uitermate geschikte introductie voor een nieuwe generatie. Het verhaal zorgt voor een nieuwe basis: de Muppets zijn terug, kom maar op met een volgende film. Of een tv show. Of beide. Tot die tijd is het veilig om te zeggen dat The Muppets de leukste film is die je dit jaar in de bioscoop kunt zien."

Bij het opstarten van de blu-ray is het mogelijk om trailers van onder andere Kung Fu Panda 2 te zien, maar deze zijn gemakkelijk over te slaan. Vervolgens start er een leuk menu op met veel bewegende Muppets (en een overactieve Animal). Als je in het beginscherm gekozen hebt voor Nederlands, dan staat standaard de Nederlandse audio aan. Uiteraard wil je dit alleen als je echt geen Engels kan verstaan of met Nederlands wil oefenen, want The Muppets in het Nederlands is vreselijk. Het doet pijn aan je oren.

De kwaliteit van het beeld is, wat je kunt verwachten, prachtig. Het reliëf in de Muppets is duidelijk te zien en de explosies zijn nog iets mooier met een beter beeld. Ook qua geluid (er zitten veel liedjes in de film) zit de blu-ray goed in elkaar. Tel daarbij op dat het hoesje mooier is dan de dvd en dat maakt de blu-ray eigenlijk tot een must-buy, indien mogelijk uiteraard.

The Muppets is een van de leukste en grappigste feelgoodfilms van de laatste tijd. Naast het feit dat de Muppets weer terug zijn, is het een eerbetoon aan de jaren 80 tv-show en is het zeker geen inkoppertje. Met veel referenties naar de tv-show en comebacks van oude Muppets is het een feest van herkenning. Vooral de zelfspot in de film zorgt voor een brede glimlach op ieders gezicht. Schrik niet dat het een beetje musicalachtig is. De liedjes zijn namelijk grappig en gemeend vrolijk, anders dan de kippenvelopwekkende commercial van de Thalys.


Extra's

De making-of The Muppets (15:56)
Een kijkje in de keuken van het maken van de bioscoopfilm The Muppets. Met veel zelfspot en scherpe humor wordt de film nader uitgediept. Uiteraard met veel interviews met Muppets en andere acteurs. Opvallend is dat de Muppets altijd in hun rol blijven en je nooit (maar dan ook nooit) de persoon onder bijvoorbeeld Kermit of Miss Piggy zult zien. Een must-see.

De meeste bloopers gemaakt uit de Muppetsgeschiedenis (8:33)
Een leuke, korte extra met veel bloopers en veel Muppets, die wederom in hun rol blijven. 

Een screentest voor de leessessie (3:19)
Een extra waarin Jason Segel en Walter naar de leessessie lopen voor de nieuwe bioscoopfilm. Het is grappig, maar het is niet duidelijk of het de bedoeling was dat dit in de uiteindelijke film zou komen of niet.

Explaining Evil (2:38)
In de film begint bad-guy Tex Richman op een gegeven moment te rappen. In de extra's staat een uitgebreide versie van de hilarische rap.

Uiteraard kunnen de briljante parodietrailers niet ontbreken, evenals verwijderde scènes en audiocommentaar met Jason Segel, James Bobin en Nicholas Stoller.